– Усі ми пам’ятаємо часи, коли на початку 2000-х років угоди фермерів з райдержадміністраціями на оренду земель укладалися корупційним шляхом: державі йшов мінімум — 3-4%, більше осідало по чиїхось кишенях. Пізніше договори переукладалися з ДЗК, і тоді вже відсоткова ставка дещо зростала, але не більше 8%.

Сьогодні ми всі розуміємо, що основні надходження у бюджет громади будуть йти з землі, але якщо орендна плата 3%, то про який розвиток ми можемо говорити?..

– А скільки відсотків платите власникам паїв?

– Ми орендуємо людські паї в Шипіївці, оплата не менше 12%. І це посильна сума для підприємства, нам вистачає ще коштів на закупівлю обладнання та розвиток. Але не усі так платять. Є підприємці, які за гектар виплачують по 500 грн, а ми платимо по 5000 грн. Це неправильно. Тому я за те, щоб усі працювали у рівних та прозорих умовах. Аукціон — найкращий для цього варіант. ОТГ також зацікавлені в аукціоні, щоб отримати більше надходжень у бюджет.

– На останній сесії Іванівської ОТГ було рекомендовано збільшити орендну плату за комунальні землі до 12%. Як Ви до цього поставилися?

– Підтримала таке рі­шення. Ми працюємо в Шепіївці і хочемо там зберегти садок, по можливості — й школу. А щоб мати кошти на соціальну сферу, фермерам та місцевим підприємствам потрібно більше платити. 12% — це абсолютно нормальна ставка. У нових угодах по деяких регіонах менше 20% уже й не розглядається.

– А як ваші колеги-фермери відреагували на таку пропозицію?

– Дехто просив менше, звісно. Наполягали нові угоди по 12% укласти на довготривалий період. Але, як на мене, це неправильно. Потрібен аукціон оренди землі.

Фото Сергія Хіміча