– Михайле Леонтійовичу, на місцевих виборах за вас проголосували 91,7% виборців — це рекорд в Україні! Звідки така підтримка громади і як далі плануєте свою роботу, адже виборці чекають, як мінімум, такого ж розвитку та процвітання?

– Завжди наголошую, що успіх громади — це результат спільної діяльності бізнесу, громади і влади. Я сам мало що вирішую. От, наприклад, будуємо дитячий садок у Слобідці. Завдяки місцевому підприємцю зекономили кошти на роботу крана, а блоки клали сільські люди безкоштовно. Так вільними залишилося 650 тис. грн. За ці гроші зробили чудовий дитячий майданчик. Мій успіх — це взаємодія з усіма верствами населення громади, а також відкритість та прозорість.

Для мене ця робота — хобі, бо я з бізнесу прийшов. Не хотів спочатку переобиратись на другий тер­мін, але мене переконали мої рідні та однодумці.

Більш за все боявся, що на це крісло прийде людина, яка збудує собі триповерховий котедж, а не новий майданчик, стадіон чи садок, бо я знаю, які тут можливості.

– Зараз у деяких голів не складається співпраця з депутатами, тому що кожен намагається керувати. Як у вас — є більшість, опозиція?

– Я прийшов працювати і до праці закликав усіх 26 депутатів, які прийшли у раду. Попросив політикою займатися деінде, а тут треба залишити усі амбіції і дбати про добробут громади, яка поповнилася ще 14 селами.

На минулому тижні приймали бюджет. У деяких депутатів були запитання, тут були живі дискусії, але конструктивні. Були присутні фермери, які у наших селах орендують землі — «МХП «Зернопродукт», пиківський фермер СТОВ «Маяк», Олена Покотилова з Шепіївки, «Гущинці-К», ФГ «Янівське» – Олександр Кулик. Фермерське господарство «Агрокалина» клопотало змінити від­соткову ставку за землі запасу, які перейшли у комунальну власність Іванівської ОТГ. Ці землі віддавалися в оренду довгостороково — на 25 років — і платили за неї лише 4%. Так, наприклад, за 22 га виходило лише 5 400 грн — це смішна ціна, за гектар платять в рази більше. Тому на сесії депутатами і фермерами було прийняте рішення підняти орендну плату з 4 до 12%. Що приємно, що такий відсоток підтримала більшість фермерів, хоча деякі пропонували 8 чи 10%. Але, як аргументував пиківський фермер Василь Киричук, земля сьогодні приносить надприбутки тим, хто на ній працює, тому така орендна ставка цілком посильна.

Радився з експертами «Він­ницького міжрегіонального офісу» та Мінрегіону, які пояснили, що для розвитку великої громади, а в Іванівській ОТГ більше 313 тис. кв. км, розрахунок за орендну плату не може складати 12%. Я це пояснив фермерам, запропонував не розривати з ними угоди, оскільки фермерські господарства є основними джерелами наповнення бюджету, а додатковою угодою на два роки прописати зміну орендної плати. Цю ініціативу підтримали усі присутні депутати та фермери.

– Тобто, у вас уже відбулася інвентаризація земель після об’єд­нання?

– Гущинці, Кам’яногірка, Слобідка, Іванів — це склад Іванівської ОТГ до місцевих виборів. Зараз до нас приєдналося ще 14 сіл. 7 грудня нам передали решту земель у комунальну власність. У нас небагато під­приємств бюджетоутворюючих, але будемо робити усе, щоб таких підприємств ставало більше і ПДФО залишалося у бюджеті нашої громади. Сьогодні вже запрацював Іванівський спецкар’єр, нехай не на повну потужність, але, враховуючи нинішні умови, і так добре. Попросилися хоча б пів року не піднімати їм орендну ставку, поки вони не збільшать свої потужності. Ми з розумінням до цього поставилися, тому що уже бачимо збільшення податків від їхнього підприємства, вони допомагають зі щебенем на посипання доріг. Знаю, готуються відкривати станцію по відмиванню гранату, залишків якого багато у граніті, тому будуть додаткові робочі місця.

– Щодо доріг — в Іванові асфальт, а чи плануєте будувати дороги в інших селах?

– Місцеві підприємці долучилися до акції «З’єднаємо села». Уже зробили з твердим покриттям дорогу між селами Іванів, Жигалівка, Пиків. Це була польова дорога, тепер засипали 6 кіломерів. Плануємо будівництво доріг і надалі.

– Як оцінюєте бюджет новоутвореної громади — це бюджет розвитку чи бюджет проїдання?

– Наш бюджет розвитку зменшився на 5 мільйонів порівняно з ситуацією до приєднання 14 сіл. Чому зменшився? Багато шкіл. Школи малокомплектні… Сьогодні гостро стоїть питання оптимізації таких навчальних закладів. Коли я почав об’їжджати школи і бачив у класі одну-дві-три дитини, був шокований, бо про яку якісну освіту може йтися… Зрозуміло, що вчителі тримаються за робочі місця, зарплату, але ми повинні думати за розвиток дітей. У рейтингу шкіл наші малокомплектні навчальні заклади в області на двохсотих-трьохсотих місцях. Поставив завдання педагогам зробити усе можливе, щоб ми піднялися у перші десятки цього рейтингу, тому що у нас усі діти розумні, лише потрібно знайти до них підхід.

– То скільки шкіл буде закрито?

– Напевно, дві-три. В одній школі навчається 21 дитина, вартість утримання одного учня там складає 81 тис. грн на рік. У Шипіївській школі на одного учня витрачається 57 тисяч грн. А в Іванівській школі, до прикладу, 18-20 тисяч. У тих малокомплектних школах персоналу в рази більше, ніж дітей. 75% бюджету на наступний рік — це зарплата педагогам, комунальні витрати. Ми не можемо через малокомплектні школи призупинити розвиток усієї ОТГ. Тому створена робоча група, яка буде розробляти проєкт рішення щодо оптимізації навчальних закладів. Але ми працевлаштуємо педагогів.

– А скільки дитячих садків?

– Багато! У цьому році ми відкрили новий дитсадок у Слобідці, його будували з «нуля» трохи більше року. Хоча за пів року у Вінницькій області у жодній сільській місцевості не було збудовано жодного ДНЗ. А у нас новий теплий та затишний дитячий садочок у Слобідці уже приймає більше тридцяти діток.

Потреба у дитсадках ще залишається гострою. Маємо чергу десь до сорока дітей лише в Іванові та ще тридцять у Гущинцях. Тепер ведеться капремонт старого садка у Гущинцях. Як його відкриємо, сподіваємося, що черга трохи зменшиться. Дякую підприємцям, які допомагають коштами на садочки, ФАПи та інші потреби соціальної сфери. Тільки у такій взаємодії бізнесу громади і влади Іванівська ОТГ залишиться успі­шною громадою. Люди звикають до кращого, і це добре. Бо раніше я й сам думав виїжджати з Іванова, хотілося, щоб діти жили у кращих умовах. Але добре там, де нас немає. Тому вирішили створювати гарні умови тут, де живемо. Тепер у нас і сучасний стадіон, і дитячі майданчики, і відремонтовані ФАПи, школи, нові дитсадки. Плануємо розвиток інфраструктури, будівництво центральної площі — все буде у нас добре, якщо будемо працювати разом!

Софія Копач
Фото Сергія Хіміча