Казка «12 місяців» знову ожила цієї зими на Вінниччині! Підсніжники починають розквітати. І ще у лісі жителі Вінниччини збирають лисички, опеньки та дикі гливи.

І не по кіль­ка штучок, а цілими відрами!

Ось такі сюрпризи передноворічної погоди на Він­ниччині в кінці грудня. Адже навіть перші невеликі морози не вибили «зимніх» гри­бів, а тому знавці лісу перед Новим роком із відрами ходять на «тихе полювання»…

– Взяли з дівчатами відра та відправились за грибами, щоб здивувати домашніх, гостей та весь Інтернет! Бо коли це під Новий рік у селі було стільки «губів» — грибів, як ще їх називають бабусі з Безводного, — розпо­віла про сенсаційні зимові грибні трофеї місцева жителька Мирослава Марченко. — І у нас грибний сезон цьогоріч тривав майже цілий рік. Бо все почалося у квітні зі сморжів, а далі лише встигай перед сусідами та дітьми із кошиком до лісу…

– Друзі, це диво… Зимових опеньок (фламулінів) назбирав доволі. Довелось знімати куртку, щоб винести з лісу те, що назбирав, – ділиться полковник МВС у відставці і донедавна голова с. Могилівки Юрій Мельник.

Ось такі погодні сюрпризи на Новий рік від природи.

Рецепт смажених глив по-безводнівськи

Для цього грибочки без ніжки відварюємо хвилин 20, після того охолоджуємо. Тоді відбиваємо трішки — особливо з боку ніжки, солимо, перчимо. Обмакуємо у муці, потім у яйці. Смажимо, як відбивну. Можна опісля посипати теплим си­ром і на кіль­ка хвилин у духовку. Смакота.

Фахівці ка­­жуть: зимові опеньки на півдні Він­ниччини – досить поширене явище. Цей гриб росте в листопаді, грудні, навіть у січні його можна зустріти, якщо нема сильного холоду. Якщо ж ударив мороз, він заморожується, а коли мороз відпускає, то продовжує рости. Тому в народі цей гриб називають зимовим опеньком, по-науковому — фламуліна. Цей гриб вирізняється не тільки своїми смаковими властивостями, а й тим, що містить речовини, які пробуджують приховані резерви організму та зміцнюють імунітет.

Вікторія Микитюк