З 1 січня 2021 року газопостачальні компанії України підняли ціну на газ для населення. Паливо в середньому подорожчає на одну на гривню за кубометр порівняно з ціною у грудні. Найдорожче газ обійдеться клієнтам ТОВ «Львівенергозбут», у цього постачальника ціна у січні сягне 10,8 грн за кубометр (в грудні – 9,05 грн). «Вінницягаз» пропонує 9,89 грн.

Вартість доставки газу в кожній області різна. Тарифи на розподіл природного газу повинні бути економічно обґрунтовані в залежності від витрат на підтримання газорозподільних мереж. Відповідно до оприлюднених проєктів тарифів на розподіл газу, в середньому по Україні з наступного року тариф на розподіл становитиме 1,95 грн/куб м (з ПДВ). Найменше за доставку комірного платитимуть мешканці Києва – в проєкті постанови передбачено 0,4 грн, Харкова – 0,46 грн, Кременчука – 0,52 грн, Кривого Рогу – 0,66 грн і Черкащини – 0,71 грн за 1 куб м на місяць. Найбільше пропонується платити мешканцям Вінницької області – 3,35 грн, Львівщини – 3,19 грн, Лубен – 3,14 грн за 1 кубометр на місяць. Але цифри можуть трохи змінитися після того, як НКРЕКП остаточно затвердить тарифи на розподіл для усіх операторів.

Додамо, що такі тарифи обурили мільйони українців. А сьогодні жителі Полтавщини перекрили трасу міжнародного значення Київ-Харків. Протест пов`язаний з тим, що раніше споживачі газу отримали рахунки за послуги з розподілу природного газу за січень 2021 року. А там – мало того, що вже підвищені вдвічі тарифи за розподіл газу, так ще й вписані зайві суми. Зокрема, споживачам, які опалюють житло газом, додатково нарахували по 299 кубометрів. Враховуючи новий тариф у 2,94 грн за кубометр транспортування, то додатково людям потрібно платити 879 грн щороку. По суті – ні за що. Чи буде Газовий майдан на Вінниччині – будемо слідкувати разом.

Валентина Лісова