Виставку відкрила 19 грудня. Особливо загадково витинанки виглядають просто неба: з тераси чудовий вигляд на Дніпро, і коли дує вітер, навіть зимовий, вони нагадують мереживні вітрила — це дуже романтично і красиво!

Дарія народилася у селі Букатинка Чернівецького у сім’ї художників-скульпторів Альошкіних. Після навчання у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва, де вивчала художнє ткацтво, вступила у Львівську академію мистецтв на скульптора. Потім одружилася, народила трьох дітей і зрозуміла, що поєднати материнство і професію скульптора-жінки не вдається на повну.

– Всі ми знаємо про витинанки, як про паперові сніжинки на вікнах. Але мама з дитинства мене вчила, що витинанка – це не тільки сніжинки, це тематичні та композиції, це якась історія. Саме мама навчала мене вирізати витинанки, -каже Дарія. – Після народження дітей, у 2008 році, я повернулася до цієї справи, як до хобі. Спершу робила витинанки маленького формату, як і більшість майстрів, поки у 2015 році мене запросили у Фрайбург оздобити величезний об’єкт – вікна. Я зробила шість двометрових витинанок, і це вистрілило. Потім була виставка в Парижі, де презентувала три панно на вікна.

Наша землячка першою почала створювати витинанки гігантських розмірів. Ці величезні ажурні панно стали точкою тяжіння безлічі виставок і арт-проєктів в різних країнах: Польща, Німеччина, Франція, Південна Корея, Канада, США, Бельгія, Австрія, Швейцарія, Данія. Всі орнаменти — авторські до останнього штриха, всі витинанки робляться тільки вручну. Особливість техніки — симетрія: так само, як і в давні часи складали аркуш паперу і вирізали фігурки і узори, величезне полотно складається рівно навпіл, прорізається орнамент, і потім, як фантастична сніжинка, полотно розгортається і перетворюється на величезне паперове мереживо! Дарія співпрацювала з ювелірними бутіками: створила панно для київського бутіка Cartier і ювелірного бренду Oberig. Незабаром буде презентовано новий фешн-бренд у колаборації з Дарією Альошкіною. Нещодавно місткиня отримала запрошення від фонду Мікеланджело для участі в бієнале у Венеції крафтового мистецтва.

Віталіна Володимирова