Вона є майстром спорту України, чемпіонкою всеукраїнського спорттовариства «Колос», вигравала першість країни серед ветеранів. Кореспондент «33 каналу» телефоном дізнавався про причини її переїзду.

Як виявилося, Майя із 5-річним сином почала жити в Західній Європі, аби бути разом зі своїм чоловіком, громадянином Німеччини. Це заслужений тренер Росії Іван Куліжніков, який понад 15 років тренує німецьких штангістів. Він опікується спортивним клубом «Гамбурзькі ведмеді».

– Останнім часом ми мешкали із чоловіком в Україні, але двічі на рік відвідували Німеччину. Наш син – громадянин цієї країни. Він ходить у підготовчий клас до школи. Я продовжую займатися важкою атлетикою. Але поки що через локдаун доводиться робити паузу, – сказала Майя Ліщенко.

В першості клубу «Гамбурзькі ведмеді» вінничанка перемогла у вазі до 81 кг. Хоча інші дві жінки виступали в інших вікових категоріях.

– В Західній Європі можна виступати в будь-якому віці, адже результати рахуються в різних вікових категоріях. Не так, як в Україні. Я зараз можу виступати в турнірах, а ось в чемпіонаті Німеччини – ні. Адже я не є громадянкою цієї країни, – інформує Майя Ліщенко.

У клубу «Гамбурзькі ведмеді» є спонсор. Від купляє спортсменам сучасні штанги, форму, сумки тощо. Є й нові тренажери для підготовки. Невеликий зал клубу діє на базі загальноосвітньої школи. Там під керівництвом Івана Куліжнікова тренується близько 40 штангістів.

– В Німеччині немає спортивних шкіл, як в Україні. Лише приватні клуби, за відвідування яких треба щомісячно сплачувати. Але я збираюся почати тренувати молодь, для цього потрібно лише пройти мовні курси, – продовжує екс-вінничанка.

За словами Майї, розвиток важкої атлетики в Україні є вищим, ніж у Німеччині.

-Тут спорт переважно як хобі. Практично немає такого, щоб спортсмен не працював, а постійно готувався на зборах. Німецькі штангісти їдуть на чемпіонати Європи і світу, якщо лише мають найвищі результати. Вони й можуть розраховувати на державну підтримку, – пояснює вона.

Спортсменка не збирається припиняти контактів із вінницькими штангістами. Зокрема, в планах – онлайн-турніри «Гамбург-Вінниця». Зокрема, із вихованцями вінницького тренера Богдана Моісєєва, який працює у спорттоваристві «Колос», на базі кооперативного інституту.

Майю Ліщенко багато що дивує в Німеччині. І зовсім не ціни. На продукти вони приблизно такі ж, як і в Україні.

– Мені було дуже дивно, коли німці мили стіни жилої багатоверхівки. Великі дитячі майданчики тут прибирають щодня, а також регулярно ремонтують . В Україні такого не побачиш, – сказала Майя.

Фелікс ЖАНІН