Працює медсестрою у госпіталі у відділенні інтенсивної терапії. Безумовно, вона зараз теж на передовій у боротьбі з інфекцією. А днями наша землячка отримала вакцину Pfizer від Ковіду. Ексклюзивні подробиці розповіла нашому виданню.

– Це моя перша вакцина, наступну маю отримати 20 січня, це для того, щоб був ефект. У нашій лікарняній системі зараз в першу чергу її дають тим, хто на передовій, працює з ковідними хворими. Вакцина 100% за рахунок медичної страховки як запобіжний засіб. Скільки всього вакцинувалися американців – сказати не можу, не маю таких даних, але поступово будуть намагатися дати всім дорослим. Спочатку тим, хто має підвищений ризик. У США використовують вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna COVID-19 для профілактики коронавірусної хвороби. Першу можна давати від 16 років, другу – від 18 років, — розповідає Світлана. — Роблять щеплення уколом у верхню частину руки, в дельтоподібний м’яз. У мене на першу вакцину не було побічних ефектів, крім незначного болю в місці укола. Ніхто з моїх знайомих не скаржився на побічні дії. Перед вакцинацією треба відповісти на декілька запитань, наприклад, чи не перехворів на Ковід, чи є розлади згортання крові, алергічні захворювання.

У моїй родині щеплення отримала лише я. Молодші діти поки що не вакцинуються. Старші зроблять пізніше, коли це буде доступно. Тим часом на загал поширюють інформацію про вакцинацію, медичні і політичні діячі по ТВ і соцмережах показують, що зробили цю вакцину.

За словами співрозмовниці, населення має різні точки зору про вакцинацію, як і про вірус.

– Ті, хто розуміє наукові дослідження, бачить таких важких хворих, розуміють всю серйозність ризику захворіти або захворіти двічі, ті позитивно ставляться до вакцинації. Інші — негативно. Але, можливо, тому, що багато не вірять у серйозність цього вірусу. Зараз ми маємо другу хвилю. І це не жарти, — додає Світлана. – Чи буде вакцина Pfizer в Україні? Мені важко відповісти. Ця вакцина складна в зберіганні. Треба зберігати при дуже низький температурі, і, коли розморозиться, треба відразу вколоти пацієнту, або буде непридатна. Але інші виробники мають менш складні вимоги зберігання. І це більш реально здійснимо, в тому числі для українців.

Вікторія Снігур