Відео виконання «Щед­рика» презентувала підполковниця Крістіна Мур Уррутія, керівниця оркестру ВПС США. Вона нагадала, що англійська назва колядки («Колядка дзво­нів») виникла тому, що американському хоровому диригентові Петру Вільго­вському «Щедрик» нагадав дзвони. Почув цю пісню Віль­говський у 1921 році, під час гастролей Українського національного хору у США.

– Сьогодні «Carol of the Bells» — одна з найвідоміших і найулюбленіших різдвяних пісень у США, — заявила підполковниця й додала, що акапельне виконання «Щедрика» «співочими сержантами» є «знаком вшанування українсько-американського партнерства».

Відео, де американські військові співають наш «Щедрик», викликало фурор не тільки серед жителів країни. Безумовно, і серед наших військових. Український оркестр Військово-Повітряних сил з Вінниці у боргу не залишився. І записали своє музичне відеопривітання. Він­ницький варіант аранжування є для духового оркестру. Подробиці розповіли нашому кореспонденту.

– Коли почули виконання «Щедрика» американськими колегами, то на серці відразу виникли відчуття гордості, що мелодія українського композитора з Поділля Миколи Леонтовича звучить по всьому світу в різних аранжуваннях та інтерпретаціях. І, звісно, це дуже приємно. Справився оркестр ВПС США майстерно, справжні професіонали. Так сталось, що поки колеги записували відео, ми теж готувались до різдвяних свят. І вийшло так, що разом записали один одному та всім співвітчизникам відеопривітання у вигляді «Щедрика». Раніше давали зазвичай концерти, але пандемія внесла свої корективи, — ділиться Уляна Созанська, диригентка військового оркестру Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України. – Аудіоверсію музики ми записували у Будинку офіцерів на професійній звукозаписуючій апаратурі. А ось з відео були трохи проблеми, адже довго ми не могли знайти локації з великою ялинкою. Тому записували біля магазину «Епі­центр» на Батозькій, тільки там на території є ялиночка. Що цікаво, зйомки відбулись близько четвертої ранку, людей на вулиці не було, дощова погода, волого. А у деяких музикантів дорогі музичні інструменти, ще й з дерева. Але ми справились зі всім, думаю, на відмінно, це цікавий досвід.

Повну версію «Щедрика» від військового оркестру Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України музиканти оприлюднять до 7 січня, коли православні віряни відзначатимуть Різдво Христове.

А нижче ви можете прослухати версію ВПС зі США.

Віталіна Трудько