«У неї не було відразу материнських почуттів», — зізнаються очевидці цієї НП.

Аліна була успішною підприємницею, мала коханого чоловіка, але через проблеми зі здоров’ям не було найбажанішого — дитини. Жінка була готова на все, аби нарешті відчути радість материнства. Якось через спільну знайому познайомилась із 25-річною Оксаною, яка була вагітною та одинокою і перебувала у кризовому будинку «Дім Мама» у Луці-Мелешківській. Зустрілись, остання не приховувала, що не хоче цієї дитини і готова передати її в іншу сім’ю. Але так просто віддати свого малюка Оксана не могла, бо й на обліку у вінницьких лікарів перебувала, і після пологів почалися б зайві запитання, а тоді б вона точно загриміла у тюрму!

Тож бізнесвумен Аліна організувала справжню схему, заручившись підтримкою подруги з Хмельницького. Остання — кандидатка медичних наук за спе­ціальністю «Акушерство та гінекологія», працювала на посаді заступника головного лікаря з медичної частини КП «Хмельницький міський перинатальний центр» та у вільний від роботи час за сумісництвом надавала послуги з загальної медичної практики в репродуктивній клініці…. Саме тут бізнесвумен останні два роки і проходила процедури з екстракорпорального запліднення, та вони виявились безуспішними… Але надією стати мамою все одно марила, бо на кону було сімейне життя та шлюб!

Після того як Аліна погодилась забрати дитину в Оксани, вагітну повезли у Хмельницький до тієї самої лікарки, де вона пройшла обстеження, яке їй оплатили. Малюк виявився здоровим, і медик заявила, що допоможе прийняти пологи та оформити документально дитину на бізнесвумен. Звісно, не без матеріальної винагороди. Лікарка запропонувала жінці продати немовля за підробленими документами за 10 тисяч гривень, Оксана погодилася. Хоча послуги сурогатних матерів в Україні сьогодні оцінюються в 8-10000 у.о.

Для цього розробили цілий план. За ним Оксана повинна була народжувати за ксерокопією паспорта Аліни: ці дані вже були в підробленій медичній картці.

І після народження дитини у документах буде вказане прізвище Аліни. Їй потрібно буде лише оплатити витрати на пологи та проживання Оксани.

До пологів горе-мама проживала у хмільницькому санаторії «Поділля». А наприкінці вересня її доставили у пологове відділення. Там Оксана народила дівчинку, яку в подальшому разом з медичним свідоцтвом про народження мала б передати бізнесвумен. Але передати маля не судилось, бо коли малюк з’явився на світ, біологічна матір Оксана злякалася наслідків і сама викликала поліцію.

Як з’ясувалось вже під час слідства, Оксана — уродженка Кіровоградської області. Будучи на заробітках у Польщі, жінка завагітніла, а коли повернулася в Україну, дізналася: аборт робити занадто пізно, доведеться народжувати. Майбутня мама вирішила їхати до Вінниці, де відразу після пологів планувала відмовитись від маляти.

– Оксана сказала, що має старшу дитину, але вона проживає з її мамою. Животик вже був чималий, десь сьомий місяць. Казала, що носить хлопчика… Здалась дивною, бо зазвичай вагітні починають збирати якісь речі для пологового, та й ми їй про це казали і пропонували допомогу. Але вона відповідала постійно: потім, — каже Ольга Череватова, засновниця центру «Дім Мама» у Луці-Мелешківській. — У неї не було якихось материнських почуттів. Якась без емоцій. Ми думали, що це депресія, бо ж вона казала, що коханий поляк, тато малечі, кинув її. Вона не витягне цю дитинку. Пропонували допомогу, працювали з нею, благали не робити нічого поганого, тут всі у таких умовах і щасливі, бо матимуть діток. Пропонували жити у нас півтора року, підтримували. Але вона казала, що після народження житиме у родичів. Але раптом поїхала від нас вагітною. І невдовзі до мене зателефонував дільничний з Луки і заявив, що Оксана хотіла продати дитину. Ми були шоковані…

Відомо, що лікарці, яка погодилась організувати схему, дали покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна та без позбавлення права обій­мати певні посади чи займатися певною діяльністю. Але звільнили її від покарання, встановивши їй випробувальний термін 3 роки. Оксану також засудили до 5 років позбавлення волі з трирічною відстрочкою. М’яке рішення пояснюється тим, що горе-мати співпрацювала зі слідством і активно сприяла викриттю інших учасниць групи, яких в цю схему і втягнула. Бездітна бізнесменка Аліна кримінального покарання не отримала. Але як вона почувається морально, коли так підставила свою подругу — кандидата наук, неважко здогадатись… Нехай ця реальна історія стане застереженням для інших.

Віталіна Володимирова