2020 рік приніс нам чимало змін та випробувань, починаючи з глобальної пандемії коронавірусу, від якого потерпає весь світ, і до більш локальних, наприклад, — місцевих виборів, якими було завершено процес децентралізації в Україні. Немає сумніву, що і в родині кожного з нас також відбулись якісь несподіванки, які ми схильні пов’язувати з особливостями, притаманними для високосних років. Та в ці святкові дні в сімейному колі ми будемо під­­­бивати підсумки та будувати плани на прийдешній рік.

А ми хотіли би під­бити підсумки роботи народного депутата України Миколи Кучера, якого минулоріч ми більшістю обрали представником наших інтересів у Верховній Раді.

Звичайно, що проблем у кожній громаді дуже багато — це і дороги, і медицина, освітлення вулиць, водопостачання, осучаснення системи опалення у дитячому садочку чи школі тощо. Але коли різні політичні експерти аналізують виконані обі­цянки та втілені проєкти в громадах 17-го округу, то виявляється, що переважна більшість з них зроблена за допомогою Миколи Кучера.

Недарма інформаційний портал «Слово і Діло», регулярно висвітлюючи результати роботи представників влади, вже більше 5-ти років відносить народного депутата Миколу Кучера до одного з найвідповідальніших політиків не тільки Вінниччини, але й всієї України.

Народний депутат є тим локомотивом, який тягне, активізує та спонукає до дій в усьому окрузі. Про діяль­ність Миколи Кучера як народного депутата України можна розповідати багато, але найбільш красномовними є цифри кількості реалізованих проєктів та залучених коштів за його підтримки та участі в межах 17 округу, від якого його обрали. До 2021 року — це поки що чинні межі Бершадського, Гайсинського, Теплицького, Тростянецького районів та міста Ладижин Вінницької області.

При цьому варто усвідомлювати, що, відповідно до законів України, народний депутат не може примусити облавтодор або ж Укравтодор робити дороги виключно в Бершаді або ж у Теплику. Однак, народний обранець може проводити регулярні зустрічі з їх керівництвом, де в межах своїх повноважень фахово доводити актуальність ремонту тих чи інших доріг. Ці доводи якраз є результатом співпраці з місцевою владою, спілкування з людьми й регулярними поїздками в округ по цих же дорогах. Що Микола Кучер і робить. Так, наприклад, у цьому році було профінансовано ремонтні роботи, які планують завершити в найближчий час:

«дорогу з Ободівки на Цибулівку — окремими ділянками на автошляху Т-02-02 Могилів-Подільський — Ямпіль — Бершадь — Умань, на що Державному агентству автомобільних доріг передбачено 125 млн грн.

«так званий «Бершадський шлях» — відрізок на автошляху Т-02-22 Тульчин — Тростянець — Бершадь із передбаченим фінансуванням 115,5 млн грн.

Сьогодні народний депутат опікується питанням проведення ремонту з Гайсина на Ладижин-Тростянець-Ободівку — Чечельник і потім на Кодиму загальною протяжністю 63 км. І це суперновина для всього 17 округу! Якісна сучасна дорога з дотримання всіх норм та стандартів, що сполучатиме декілька областей.

Загалом же, майже за шість років роботи Миколи Кучера як народного депутата за його депутатськими зверненнями, клопотаннями та поданнями було реалізовано 715 проєктів у різних сферах і на їх втілення залучено 239 мільйонів гривень. Це кошти не тільки державного бюджету.

Це також результат роботи над підготовкою спільних проєктів громад, де джерелами співфінансування є кошти місцевих бюджетів, податки та со­ціальні інвестиції суб’єктів господарювання, а також неприбуткових благодійних організацій. Серед останніх — переможець чисельних номінацій, відома організація-благодійник Вінниччини — «Соціальний центр МХП», ініціатором створення та ідейним натхненником якої є також народний депутат Микола Кучер. Громадська організація вже 6 років виступає партнером та підтримує майже всі заходи, що відбуваються в громадах. Із останнього, тих же 6 років поспіль дітлахи, військовослужбовці й їх сім’ї, пенсіонери, одинокі громадяни отримують біль­ше 20 тис. подарунків напередодні новорічних свят.

Більше того, чи то заміна вікон у школі чи садочку, встановлення спортивного чи дитячого майданчика — немає жодного проєкту в окрузі, де б не надавалося фінансування ГО «Соціальний центр МХП». Навіть в тих громадах, де працюють крупні фермери та інші під­приємства, які мають змогу підтримувати ініціативи жителів та допомагати вирішувати нагальні питання. Однак, як це нерідко трапляється, вважають, що то їх не стосується. І тут хочеться сказати: купіть 10 подарунків і подаруйте одиноким літнім людям!

Варто наголосити також, що в результаті адміністративно-територіальної реформи, що набуває чинності з 1 січня 2021 року, та завершення реформи децентралізації обрана нами в 2020 році місцева влада має взяти на себе ще більше повноважень та відповідальності. Місцеві очільники та депутати зобов’язані стати тим локомотивом, що буде шукати «гарячі точки» в громадах, кооперуватися з місцевими підприємцями, фермерами, аналізувати ситуацію та спільно їх вирішувати. Вже без допомоги районів. Адже повнота повноважень, насамперед у фінансовому плані, дасть їм більше можливостей для відновлення або ж створення в населених пунктах їх громад соціальної інфраструктури комфортної для місцевих жителів. Фінансова спроможність громади — це пряма відповідальність новообраних керівників та депутатів. Насамперед, за ними тепер контроль за сплатою податків тими підприємцями та фермерами, що працюють на території їх громад.

Багато чому ще доведеться навчитись, багато попереду проблем та завдань стоять перед новоствореними громадами — організаційних, кадрових тощо. Необхідно налагодити безліч процесів у середині громади, та в першу чергу керівництво ОТГ має бути зацікавленим залучати кошти на розвиток своїх територій з будь-яких джерел — будь-то обласні конкурси, державні субвенції або ж гранти міжнародних організацій.

Народний депутат Микола Кучер завжди переконує, що тільки у співпраці можна знайти шляхи фінансування та розв’язання проблем. Мають бути зацікавлені всі сторони, тільки злагоджена робота всіх рівнів влади (і в першу чергу — на місцях) дасть позитивний результат. Кожен має розуміти зону своєї відповідальності й бути корисним для своєї громади реальними справами. Саме реальними справами здобувається авторитет та повага у людей, а не поливанням бруду та розповсюдженням пліток у Фейсбуці.

Віктор ГОБЧУК