«Шановна редакціє газети «33-й канал»! Звертаються до вас жителі села Бугаків донедавна Немирівського району. Наше село занепадає і знаходиться в жалюгідному стані. Люди «топляться» в багнюці, доріг по селу не висипають, освітлення немає.

Ніхто не вивозить сміття вже багато років. На кладовищі суцільний безлад, все у бур’янах, на могили падають сухі дерева. Біля приміщення сільради і пам’ятника загиблим воїнам такі хащі, що страшно підійти. Десятиліттями надіялись, що на це звернуть увагу працівники сільради, та марно. Вони лише отримували зарплати і премії. А ще цькували і залякували усіх невдоволених!

Коли почалось створення ОТГ, жителі Бугакова під­пи­сувались за приєднання до села Зарудинці, а згодом — до Немирова. Але у працівників сільради були інші плани, тому вони викликали до себе по одному людей і залякували (накидались усі разом, ніби зграя вовків). Зібрані підписи, які потрапляли їм у руки, загадково зникали. Так Бугаків приєднали до Брацлавської ОТГ проти волі людей. Цим працівники сільради забезпечили своє подальше працевлаштування, бо, мовляв, давній друг колишньої голови сільради Людмили Андрущак — голова ОТГ М.М. Кобринчук. Так і сталось.

2 грудня на сесії Брацлавської ОТГ Людмила Андрущак за підтримки Кобринчука М.М. стала старостою нашого села. Це відбулося без відома жителів Бугакова. Коли люди дізнались, по селу прокотилась хвиля невдоволення, і ми вперше за багато років «посміли» їй заперечити. Тоді Андрущак організувала збори жителів села 3 грудня, розмістивши оголошення у себе на сторінці у Фейсбук. Знаючи, що Інтернету у селі немає (лише кілька родин мають), розрахунок був на те, що прийдуть лише «наближені». Але на збори прийшло багато людей. Ще більше не бачили оголошення і не знали про зібрання.

Розпочалось все, як завжди, із залякувань. Андрущак погрожувала, що ті, хто прийшов, не будуть отримувати ніяких довідок і субсидій, що вона викличе до нас поліцію (хоча це вона організувала збори), закриє точки, де торгують спиртним (насправді голова сільради повинна була припинити цю торгівлю давно).

Голова ОТГ порадив збирати підписи жителів села. І ми зібрали понад 250 підписів за кандидата на старосту – Удоденка Валентина Івановича. Знаємо його як здібного організатора, працьовиту, ініціативну, щиру і небайдужу людину. Порядний сім’янин і патріот України, учасник бойових дій, воював на Сході в АТО/ООС. Він знає усі проблеми села, мешкає тут зі своєю родиною більше 30 років і готовий навести лад у Бугакові, колись такому затишному і ошатному селі, а тепер нещасному «апендициті».

Ми написали звернення до Кобринчука М.М. і додали ксерокопії зібраних підписів. А він показав їх Андрущак! Після цього Андрущак з командою пішли у кожну хату і збирали підписи за себе. Залякували людей, які вже зробили свій вибір на користь Удоденка В.І. Особливо під «роздачу» попали старенькі і немічні, яким погрожували забрати соцпрацівника. Якщо шантаж не спрацьовував, тиснули на жалість: плакали, хапались за серце, благали дати допрацювати до пенсії. І це все заради підпису! За цих кілька днів бугаківці бачили голову більше, ніж за всі роки її «правління».

Коли нарешті було визначе- но дату наступної сесії – 15 грудня, бугаківці надіялись бути почутими. Але помилялись! 30 жителів Бугакова, які підтримують Удоденка В.І., приїхали своїм транспортом у Брацлав на сесію, Андрущак виділила автобус — у ньому їхали 15 осіб, працівники сільради, дитячого садочка (лише ті, які її підтримують, бо бояться втратити роботу), відділення зв’язку і ще декілька людей. Атовці приїхали на сесію у військовій формі, з орденами і медалями. А пані Андрущак зі своїми прибічниками почали з них… насміхатися! Насміхались з тих, завдяки кому є Україна, завдяки кому ми тут, на Вінниччині, не відчуваємо війни і знаємо про війну лише з новин! Таке блюзнірство обурило!

«Я вас вислухав, але рішення міняти не буду, старостою залишається Андрущак», — сказав на сесії Кобринчук. Не взяв до уваги, що кандидат на посаду сільського старости Удоденко набрав більше підписів! Прикро і гірко — відчувати себе безпомічними, зневаженими, проігнорованими в рідному селі! Просимо розібратись у нашій непростій ситуації і допомогти нам призначити старостою Удоденка Валентина Івановича, за якого жителі Бугакова!»

Микола Кобринчук, голова Брацлавської ОТГ, запевнив, що громадська думка у Бугакові вивчалась, але кандидатура Удоденка з’явилась пізніше. На сесії Брацлавської ОТГ депутати призначили старостою Андрущак. Він пообіцяв, що після закінчення карантину у Бугакові обов’язково будуть проведені збори села, думки людей будуть враховані.

Готові почути й інші точки зору.