Одні злочинці, від високої політики, тут мають так звані “вікна” на кордоні, а інші – величезні ворота в ширину на десятки кілометрів. Для них вони відкриті і вдень, і вночі.  Охоронцями цих вікон і воріт трудяться особливо недоторканні перевірені, досвідчені, добре замасковані під порядних людей – бандити. Особливо відповідальна, коштовна у них робота зараз, коли коронавірус нібито закрив тут кордон.

Але не контрабандою єдиною живе тутешній законспірований (транскордонний) зокрема під всяке начальство, злочинний світ. Успадкувавши традиції своїх старших поколінь, він успішно освоює дойку державного і місцевого бюджетів шляхом пограбування надр, відмивання коштів через різні мертвонароджені прожекти, шляхом цинічного безжального нищення, розкрадання цілих пунктів пропуску разом зі всім їх майном.

На сьогодні більшість із них тут розкрадені під нуль. Крадуть не лише те, що є на місці. А, наприклад, з Рибниці, більш, як за 200 км. перетягують сюди цілі переправи. Перетягують з Молдови, крадуть, курочать катери навіть ті, життєвонеобхідні тут для переправ і цивільної безпеки. Діє ціла система конвертації контрабанди, бюджетних відкатів в посади, пільги, рахунки в банках. А щоб сторонні люди не заважали процювати злочинцям – їх повиганяли геть з ріки. Вона вже давно недоступна місцевим смертним човнярам.

Загальний вид безкарно розграбованого і закритого вже багато років тому єдиного місцевого пункту пропуску Ямпіль-Косеуць.

Що таке прикордонна ріка не з парадного входу – трішечки привідкрию завісу цим відео. Звісно, професіонали плаща і кинжала за цими кадрами побачать багато того, що є прихованим від звичайного ока звичайного обивателя. Тим не менше і всі інші розумні люди матимуть можливість за цими скромними кадрами відео здогадатися, уявити хто насправді неформальний командир, хазяїн, пахан на державному кордоні тут, в районі Ямполя. Що це за сили, хто вони і чого прагнуть в Україні?..

Мене цікавить одне: як ці баржі могли перетнути державний кордон України і прибути аж в Ямпіль з Рибниці-Резіни? Хто їх пропускав, розмитнював?

Чесно кажучи, я тривалий час мріяв, що якийсь із талановитих столичних каналів колись зробить тут сюжет на цю тему. Але мрії мої не збулися. Довелося мені самому, газетяреві, брати в руки камеру. Бо якщо не я то хто?..

Велика діра у вхідних дверях свідчить, що цей пункт пропуску не мертвий. Там бувають якісь люди.
Ось така вона зблизька – діра у вхідних дверях розграбованого пункту пропуску Ямпіль-Косеуць. На передньому плані, ліворуч скринька для скарг і пропозицій злодіїв.