За результатами розглядів у судах 458 справ до відповідальності притягнуто 280 осіб (у 2019 році – 197). Вони сплатять штрафи, загальна сума котрих сягає 607 тис. грн (у 2019 році – 244 тис. грн).

Левову частку порушників (188) притягнуто до відповідальності за порушення вимог фінансового контролю (несвоєчасне подання декларації), 91 особу – за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів або ухвалення рішень в умовах конфлікту інтересів. Ще одну особу покарали за суміщення посади з іншими видами діяльності.

Минулого року за корупційні діяння відповідали двоє депутатів обласної ради. А ще – 111 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 93 посадові особи юридичних осіб публічного права, 23 посадові та службові особи органів державної влади, 17 посадових осіб місцевого самоврядування, 12 посадовців державної кримінально-виконавчої служби, 11 поліцейських, троє службових осіб судової гілки влади, троє – державної податкової служби, п’ятеро – інших служб.

Прокурори внесли 90 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 59 осіб.

Дуже прискіпливо прокурори перевіряють дотримання законодавства під час закупівель за бюджетні кошти. Торік за порушення у цій сфері прокурорами було внесено 43 подання, у підсумку до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 осіб.

У 2020 році прокурорами заявлено 5 позовів про визнання незаконними та скасування рішень органів місцевого самоврядування, ухвалених в умовах реального конфлікту інтересів, з яких на сьогодні задоволено 3 та 2 перебувають на розгляді.

Ілона ВАЛЬТЕР