Але подекуди вони все ж зустрічаються. Радянську символіку під час краєзнавчих фотоекспедицій регулярно відшуковують члени Вінницького міського фотоклубу «Обрій».

Днями вони побачили мозаїку із написом «СРСР» на вузлі зв’язку (пошті) Дашева, що на Іллінеччині. Він перебуває практично в самому центрі селища. Світлину зробив голова правління фотоклубу «Обрій» Олег Волощук.

– Ця мозаїка у Дашеві виконана осколками кафельної плитки. Також нещодавно ми бачили радянську символіку у Тиврові. Зокрема, два панно. Однотонне радянське – на універмазі, кольорове мозаїчне – на тамтешній школі, – розповів Олег Волощук.

В законі України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є розділ, що стосується «заборони зображень, пам’ятників, пам’ятних знаків, написів, присвяченим подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури)». Напевно, саме до нього слід віднести мозаїчні панно із радянському стилі, що подекуди ще збереглися на Вінниччині.

Фелікс ЖАНІН