Як відомо, Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса, який народився у с. Рахнівка Гайсинського району. Він так його захистив, що той за «любов до України» і «патріотичні вірші та прозу» отримав 15 років таборів. В Особливому таборі в Мордовії він і був замордований у карцері.

“33-й канал” запросив у музей  Стуса в Рахнівці, де 6 січня, в день його народження, вшанували пам’ять геніального патріота-земляка,  Вахтанга Кіпіані – автора останньої сенсаційної, забороненої судом книги «Справа Василя Стуса».

Так редакція  газети “33-й канал» хоче  підтримати музей поета-політв’язня та село, де вирішується питання із закритям школи. Готові провести першу на Вінниччині презентацію-читання цього унікального дослідження про життя і боротьбу відомого  уродженця Рахнівки.

Як відомо, Стуса замордували в 1985 році. За 5 років до незалежності. А його справа через Медведчука та інших теперішніх відомих людей, які засвітились в цій справі, була засекречена деякими томами до  2015 року. І коли її відкрили – вона і стала сенсацією. Бо там і відмова Стуса від послуг адвоката, якого він називає «щеням» системи.

В.Медведчук був адвокатом у справі В.Стуса. Виграв суд у В.Кіпіані заборонити реалізацію книги про Стуса

Пізніше автор оприлюднить ще один шокуючий факт – слідчий КДБ по цій справі Селюк нині викладає в академії Служби безпеки України. І готує офіцерів – захисників її незалежності.

А тим часом на Гайсинщині вирішують питання про закриття  школи в селі Василя Стуса?

На цій маленькій сільській школі в Рахнівці одразу дві меморіальні дошки Героям України – поету Василю Стусу та першому загиблому в АТО вінничанину – 20-річному десантнику Петру Коваленку, який закінчив саме цей навчальний заклад… Чи багато сіл в Україні, які можуть похвалитись двома Героями? Та нині доля школи в Рахнівці, куди ходять лише 27 учнів, є найбільш конфліктною темою у селі та районі…

Бо вчителі та батьки дітей із Рахнівської школи однозначно проти закриття школи! А керівництво нового великого Гайсинського району вважає, що в мінікласах по 3-4 учні діти не зможуть отримати якісну освіту. Кількість персоналу по цій школі в селі Василя Стуса та загалом 180 «надлишкових» посад освітян по району, на думку посадовців, вимагають оптимізації та скорочення. Тому дітей із Рахнівки планують возити за 13 кілометрів до великої школи в сусідній Гайсин. Але для цього від траси  до школи спершу треба покласти нормальний людський асфальт на «стежку до Стуса», як називає ці 2,9 кілометра болота місцеве начальство! Адже навіть якщо школу в Рахнівці закриють, то музей поета-політв’язня Василя Семеновича Стуса в цих стінах на 100% буде працювати і приймати гостей із всієї України й світу…

– Рахнівка – маленьке село, але ми маємо одразу 2-х Героїв України – Стуса і Коваленка… Тому саме на стінах школи нашої – меморіальні дошки поету Василю Семеновичу та юному фронтовику Петру Миколайовичу… І кожен учень знає, хто такі Стус і Коваленко, – розповіла директор Рахнівського навчального комплексу. – На жаль, учнів маємо лише 27, а ще 9 діток ходять у дошкільні групи…

На 83-й день народження Василя Стуса, 6 січня, у Рахнівці біля середньої школи земляки вшанували пам’ять великого поета та озвучили плани щодо дороги і школи в селі.

– «Стежка до Стуса» – першочергове завдання для Гайсинського району, бо по болоту везти сюди, в музей, дітей, гостей та туристів – це неправильно! І в грошах ці майже 3 кілометри асфальтування від траси до музею – не такі вже величезні капіталовкладення, – вважає голова Гайсинської РДА Людмила Головашич. – По майбутньому школи в Рахнівці йдуть дискусії та консультації, бо люди в селі бояться будь-яких змін… А я їм кажу, що в районному центрі їхні діти отримають справді якісну освіту та знання. Так само вчителі при такій кількості учнів не зможуть отримувати повноцінні ставки і навантаження…

Зрозумійте, що директор школи не захоче працювати тут на 0,25 ставки! Тому по селу ходять чутки і колективом школи намагаються колотити. Але я гарантую, що кожен хороший сучасний вчитель матиме роботу і гідну зарплату… А дітей буде возити новий «Шкіль­ний автобус», всіх будемо годувати в їдальні закладу теплими та добрими обідами. Батьки будуть спокійні, а діти навчені. Недарма наша Гайсинська школа в числі 10-ти найкращих по області.

Звісно, що до кожного села і кожної школи будемо шукати  персональний підхід вирішення цієї проблеми. Бо загалом по великому Гайсинському району маємо близько 180 «надлишкових» посад серед освітян. Тому маємо разом оптимізувати цю систему навчання…  Або рано чи пізно Міносвіти нас поставить перед фактом адміністративного укрупнення цієї мережі навчальних закладів. Казала і кажу: не бійтесь змін, бо якщо зробимо все розумно і правильно – будемо мати роботу, зарплату і чудових учнів.

Фото Олексія Бойко