Якщо не скасують — вийдемо на вулиці всі і підемо на Київ — застерігають люди і демонструють «відосик» Зеленського, де він «на тренажерах» обіцяє наполовину зменшити тарифи в цьому році… Та тільки їх підняли. Газ та газовідведення – на 40%, тепло — на 50%, холодну воду — на 10-15%, електроенергію — на 30%…

У неділю, 10 січня, сотні жителів Вінниці вийшли під стіни мерії міста. Громада показувала своє незадоволення новими тарифами. Протестуючі не приховували емоцій і заявили, що готові до радикальніших заходів. 24 січня планують влаштувати марш проти «тарифів» вулицями міста. І хочуть, щоб президент відреагував на повсталу Вінниччину. Подібні акції розгорнулись по всій Україні. Нас чекає новий економічний майдан?

Підвищувати ціни на світло та електроенергію немає ніяких підстав. Шалені кошти заробляють монополісти, котрі мають на «геноциді» бізнес. Ми знаємо їх поіменно. В своїх деклараціях вони показують одні збитки, але ми розуміємо, що це неправда. Все це крадіжка грошей. І за рахунок того, що вони не платять податки з власного бізнесу, піднімаються тарифи. Наші олігархи — власники вкрадених у народу енергосистем, відірвались від землі. Це вже мародерство — добивати народ у час пандемії такими цінами енергоресурсів з надр України чи на електростанціях, побудованих народом. Ми зібрались тому, що нас не влаштовують такі високі ціни – за газ, електроенергію, воду. Велика частина мітингуючих – це пенсіонери, в яких немає додаткових заробітків і вони змушені просто вийти і кричати про цю проблему. Адже вони приречені на голодну смерть, — розповіли мітингуючі «33-му» під стінами міської ради.

Шоковані люди піднялись по всій Україні. Під час протестів у Вінниці

– Мені 75 років, я корінна вінничанка. Все життя важко працювала і молодою похоронила свого чоловіка. Тепер – самотня. Живу на 2 тисячі гривень пенсії. Мені іноді на­віть хліба не­має за що купити. Тому і так економлю на чому тіль­ки можу. А тепер підвищення тарифів – це справжнє вбивство для таких, як я, — у розпачі ділиться Галина Войтух.

Калинівчани приєднались до «тарифного майдану»

«Перекриваємо дороги», «Їдемо на Київ», «Не платимо ніяких компослуг нікому взагалі», — кричали обурені люди.

Багато хто взагалі вимагав націоналізації незаконно вкрадених у народу енергетичних компаній. На завершення всі дійшли до спільної думки: вимагати негайного скликання позачергових сесій громади і облради. І ухвалити звернення до вищих органів держвлади про скасування непомірних тарифів на газ, електрику і транспортування газу.

Запровадити консультаційні пункти в селах і місті з допомоги громадянам у зміні постачальника газу.

У Козятині за тарифні вимоги переслідують жителів?

Та найбільше «тарифний майдан» шокував всіх у Козятині. Місцеву активістку Надію Якимову чекала поліція біля власного будинку після мітингу. Жінка вважає — це переслідування.

– Я приїхала на мітинг за 10 хвилин до його початку. Зібралось близько 200 осіб. Як і більшість, я дізналась про нього з соціальних мереж. Тому вирішила вийти, підтримати український народ, бо сама опинилась у скрутній ситуації, — розповідає Надія Якимова. — Працюю в школі вчителькою математики, фактично забезпечую свою родину. А з підвищенням цін на газ, воду та світло навіть уявлення не маю, де брати гроші…

Коли прийшла з мітингу додому, то була шокована. Бо на мене вже чекала поліція. Вони вимагали від мене письмові пояснення за організацію мітингувальників. Хотіли, аби я підписала протоколи. Але в чому моя вина? Невже я не маю права в демократичній країні вийти і висловити своє незадоволення «тарифним геноцидом»?! Я вважаю, що це переслідування. Та і поліція приїхала, думаю, не з власної ініціативи. Але найбільше мене обурило те, що наступного дня мою доньку повідомили про звільнення, хоч про скорочення і мови не йшло. Вона працює в державній структурі. Тепер вся родина потерпає від того, що я не до вподоби мерії міста. Хіба це нормально?

Трасу міжнародного значення перекривали протестуючі проти тарифів у Жмеринці

Два дні лихоманило Жмеринку — люди вийшли на акцію протесту проти зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. Спочатку зібралися на площі перед міською радою. Наступного дня, аби бути почутими, жмеринчани перекрили трасу міжнародного значення М21 Житомир — Вінниця — Могилів-Подільський. Люди не пропускали авто та рейсові автобуси. Вимоги до влади одні – зниження тарифів на комунальні послуги. Обстановка розпалювалася з кожною хвилиною, і заклики правоохоронців дотримуватися соціальної дистанції та маскового режиму тонули у загальному обуренні.

Страйкуючі у Жмеринці перекривали трасу

До протестувальників приїхав міський голова Анатолій Кушнір у супроводі депутатів обласної та міської ради. Вихід з гарячої ситуації, безперечно, є, тому й вирішили вже 15 січня скликати сесію міської ради та поставити на порядок денний 2 питання: про взяття на баланс міста мережу газорозподільчих систем і пунктів і створення комунального підприємства «Жмеринкагаз». Адже коли газорозподільна система буде передана на баланс громади, то це дозволить зменшити тариф для населення.

Страйкували незадоволені підняттям тарифів і жителі Могилева-Подільського. Там взагалі обіцяли перекрити міжнародну трасу. До протестувальників виходив місцевий нардеп Геннадій Вацак. Пообіцяв підняти це питання у Верховній Раді.

Ілона Вальтер,
Софія Копач