Експозицію заплановано відкрити у середині березня цього року на базі обласного краєзнавчого музею. Наразі триває збір експонатів. Цим опікується відомий футбольний колекціонер Олег Семенов за підтримки ФК «Нива». Він розповів кореспонденту «33 каналу», як триває процес підготовки музейної колекції.

– Після новорічних свят я почав активно телефонувати ветеранам футболу, вболівальникам зі стажем, футбольним керівникам. Основою виставки буде моя власна колекція. Маю практично всі програмки матчів вінницької команди майстрів, починаючи із 1958 року. Загалом їх близько 2000 тисяч. Є вимпели від 80-х років і до сьогоднішнього часу, колекція футбольних значків, афіші і плакати матчів «Ниви». Серед них – атрибутика із матчів Єврокубків із «Садамом» (Естонія) і «Сьоном» (Швейцарія), фіналу Кубку України із «Динамо» (Київ) тощо, – каже Олег Семенов.

В планах пана Семенова – збір речей відомих вінницьких футболістів із їхніми автографами. На почин вже є воротарські рукавички екс-голкіпера «Ниви» Максима Бабійчука. У них він восени 2017 року відбив пенальті у грі проти одноклубників із Тернополя. Триває співпраця із футболістом першого складу вінницького «Локомотиву» (1958 року) Михайлом Петровим, який погодився передати музею деякі свої речі.

Допомагають й вболівальники зі стажем. Приміром, прапорець вінницької “Ниви” подарував колекціонер Андрій Орєхов. Особлива цінність його в тому, що він паперовий, тому більшість таких давно порвалися та були викинуті.

Хто хоче передати експонати для експозиції та майбутнього музею, можуть звертатися до Олега Семенова за телефоном: 098-834-24-96.

– Охочі можуть подарувати експонати для виставки. Або після її завершення можна забрати все назад, – пояснив Олег Семенов. – Збираємо футбольну атрибутику, речі відомих футболістів на кшталт ігрової форми. А також свідчення гравців та вболівальників у письмовому вигляді чи на інших носіях інформації. Потрібні й відеозаписи матчів нашої команди, – пояснив він.

Фелікс ЖАНІН