Українці діляться в соціальних мережах світлинами з аномальним цвітінням квітів та плодових дерев. У перший день нового року у Вінниці розцвіли троянди та хризантеми. Таке явище взимку у місті спостерігають вже не вперше. Про це на своїй фейсбук-сторінці написав журналіст Юрія Сегеда. Він вирощує квіти у своєму дворі на вулиці Малиновського. А ще наш колега поширив фотоспогад з січня 2018 року – тоді він також показав, як попри календарну зиму у його подвір’ї цвітуть квіти.

– Мої троянди квітували всю осінь. Деякі вже перецвітають, а деякіще досі радують квітами, — розповів Юрій Сегеда.- Я восени троянди не обрізаю. Навесні обріжу тільки ті частини пагонів, які підмерзли або занадто тонкі.

У коментарях до допису користувачі фейсбуку не приховують свого здивування. Однак, беззаперечно, таке явище їм до вподоби. Натомість фахівці кажуть, що радіти таким аномальним явищам не варто.

“Таке цвітіння шкодить квітам. Це означає, що навесні вони можуть не розцвісти. Адже зараз витратять сили і свої ресурси, корисні речовини, що необхідні для їхнього росту та розвиту,

Цвітіння взимку аномальне і не потрібне, адже немає відповідних запилювачів і цвіт витягує сили та виснажує зараз саму квітку. Якщо буде гарна весна, постійний полив, то рослина виживе і зможе відновити свій баланс речовин”.

Окрім квітів, вінничани радіють і грибним трофеям. Так, на початку 2021-го року Мирослава Марченко з Ямполя знову назбирала відро глив, з яких приготувала фірмову страву – гриби по-безводнівськи. Каже – вийшла справжня смакота!

Валентина Лісова