Про це нам розповіла місцева жителька та екс-депутатка Надія Якимова.

-Якщо раніше я платила за доставку газу 166 гривень, то днями отримала платіжку на 316 гривень! А моїй хрещеній 93-річній матері, в якої лише одна лампочка горить у хаті, виписали борг на 300 гривень при мінімальній пенсії. Як вона має жити тоді? За куб води потрібно віддати взагалі 46,80 гривень! Я вчителька з 50-річним стажем маю таку саму мізерну пенсію як і інші. Невже чиновники думають, що в нас під матрацами лежать золоті запаси, що так знущаються над простими українцями?! Більш того, локдауном нам просто закрили рота і не дозволяють вийти на мітинг, – каже Надія Якимова. – Мене ще раніше запросили у групу «Тарифний майдан», там я й побачила заклик вийти всіх у неділю на 12 годину, аби висловити своє обурення новим тарифам. Я поширила це повідомлення напередодні і вже через два дні до мене подзвонив заступник начальника поліції і заявив, що я організовую тарифний майдан. Проте я відповіла йому, що це масово зараз у Фейсбуці і це люди самі хочуть вийти. І маємо ми право відстояти свої інтереси в кінці кінців. То ж він погодився зі мною. Загалом було близько двохсот протестувальників, майже всі у масках. Люди обурювались, що самі рили котловани, прокладали труби, а тепер з них здирають останню шкуру. Ми що давали їх газовим магнатам у оренду?! Наприклад, у Мукачево вже підняли питання, щоби передати ці газові мережі у комунальну власність. То це вірно, бо тоді б наші кошти йшли в наше місто. Усіх їх вислухала мер та секретар. В кінці настрої були радикальні, люди хотіли перекривати залізницю, та в останній момент вдалось їх відмовити. Коли ж ми розійшлись, до мене знову зателефонував той самий поліцейський і заявив, що хоче поспілкуватись. Сам приїхав до мого будинку і знову почав про локдаун і тарифний майдан. Тоді запропонував написати пояснення, від чого я відмовилась.

Тим часом жителі Козятинщини додають – якщо до них не дослухаються, будуть відстоювати справедливі тарифи більш радикальними методами. І може дійти атки до перекриття залізниці чи траси. У свою чергу міська голова Козятина Тетяна Єрмолаєва так прокоментувала ситуацію:

-Початок 2021 року розпочався для жителів Вінниччини з неприємного «сюрпризу» від київської влади – з 1 січня для населення подорожчали вартість природнього газу, його розподілу та транспортування, що потягне за собою підвищення цін на теплову енергію.

Окрім того, ціна на природній газ для населення Вінницької області в січні 2021 року становитиме 9,89573 грн за кубометр, що є одним із найвищих тарифів на газ в Україні. Така ситуація – неприпустима, адже платоспроможність населення значно знизилась, відповідно, підвищення тарифів на комунальні послуги призведе до зростання заборгованості в проплатах за комунальні послуги.

Я, безперечно, підтримую думку містян: категорично проти підвищення цін на енергоносії для населення, – зауважила міський голова Тетяна Єрмолаєва. – Політика Уряду та НКРЕКП, спрямована на постійне підвищення тарифів в умовах тривалого карантину, економічного спаду та зниження доходів населення, не витримує жодної критики! Різке підвищення цін на енергоносії є економічно необґрунтованим. Наразі рішення Уряду та НКРЕКП збільшують фінансовий тягар для населення, є несправедливими, непрофесійними та невчасними. Ціни на енергоносії мають бути не вищими за рівень 2020 року. Це моя чітка та виважена позиція! Виноситиму своє бачення стосовно ситуації, що склалася із тарифами на енергоносії, на обговорення депутатського корпусу міської ради.

Отже, 14 січня з огляду на актуальність та нагальність тарифної проблеми, збирається позачергова сесія міської ради. Найголовнішим питанням порядку денного буде обговорення та погодження звернення до вищих ешелонів державної влади від міської громади із вимогами вжити невідкладних заходів щодо справедливого зниження цін на газ.

Віталіна Володимирова