Переконані, що Путін його запхає в тюрму. Чи його чекає доля Нємцова.

Останні повороти отруєного «Новачком» опозиціонера можуть лягти в основу супердетектива:

Російський опозиціонер Олексій Навальний зміг телефоном поспілкуватися з працівником ФСБ, який, за даними журналістського розслідування, був учасником групи, яка нібито, намагалася його вбити.

У розмові з Навальним Костянтин Кудрявцев, думаючи, що спілкується з помічником очільника ФСБ, розповів подробиці операції.

Він пояснив, що життя Навальному, на його думку, врятували дії пілотів, які швидко посадили літак, та медиків, які вчасно вкололи політику атропін.

Ймовірні отруювачі – офіцери спецслужб

“У нашій роботі, самі розумієте, нюансів дуже багато. Стараємося максимально, щоб не було няких прорахунків … Нюанси є завжди. Ситуація склалася не на нашу користь”, – сказав співрозмовник Навального.

“Можливо, якби трошки довше летів, якби не посадили різко, то, можливо, все пішло б не так”, – додав він.

Кудрявцев уточнив, що отруту нанесли на спідню білизну.

“Тепер, коли зовнішність та голос Костянтина Кудрявцева відомі всім, у російської влади залишається лише один спосіб спростувати наші дані – дозволити Кудрявцеву дати публічне інтерв’ю, щоб усі могли порівняти його голос із голосом на записі”, – йдеться в матеріалі на сайті видання The Insider, яке брало участь у розслідуванні отруєння.

Цих людей Bellingcat вважає працівниками ФСБ, які слідували за Навальним перед його отруєнням: Александров, Осіпов та Панаєв, спочатку до Новосибірська, а потім до Томська, де, ймовірно, “Новачком” отруїли політика.

Ще п’ять співробітників російської спецслужби, за твердженнями розслідувачів, стежили за ходом справи, а деякі прилетіли ще до Омська, де літак з Навальним приземлився, коли опозиціонеру стало погано.

Bellingcat: слідами російської армії в Україні,

Проаналізувавши дані телефонних переговорів і поїздок, Bellingcat та журналісти-партнери дійшли висновку, що протягом багатьох років за Навальним стежила група оперативників з секретного підрозділу ФСБ.

За кілька тижнів до його поїздки у Сибір, в серпні 2020 року, члени цієї групи спілкувалися з фахівцями з фосфорорганічних токсинів.

Всі оперативники цієї групи пов’язані з Інститутом криміналістики ФСБ, який також відомий як військова частина 34435.

Розслідувачі проаналізували дані дзвінків, інформацію про польоти і звірили це з іншими базами даних.

Так вони з’ясували, що як мінімум вісім оперативників, які, ймовірно, працюють в Інституті криміналістики ФСБ, перебували у контакті з Навальним і в різний час стежили за ним, в тому числі за кілька днів і годин до отруєння.

Після лікування у Німеччині Навальний перебуває за межами Росії. І ось такий поворот. Отож чекаємо сенсаційного 17 січня.

Юлія Іванюк