Це найвищий показник в історії незалежної України» – йдеться у проєкті рішення, котрий вже оприлюднений на сайті Вінницької обласної ради. Депутати фракції УСГ звертаються до президента, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою невідкладно ухвалити необхідні рішення щодо справедливого зниження тарифів на газ, а також відновити масштабну програму субсидій для родин, які потребують соціальної підтримки.

Як зазначається у зверненні, протягом літнього періоду 2020 року планово відбувалось активне закачування природного газу до газосховищ за зниженими цінами, сформованими внаслідок падіння цін на блакитне паливо на європейських енергетичних біржах.

За інформацією НАК «Нафтогаз України» станом на 12 вересня 2020 році закачано в підземні газосховища 19 млрд куб. м природного газу або 95% від річного плану. Середньозважена ціна природного газу за результатами електронних біржових торгів на торговій біржі «Українська енергетична біржа» станом на червень 2020 року складала 2,8 грн/куб.м з ПДВ (за умов передоплати).

Однак, відповідно до діючих нормативних документів та механізмів розрахунку вартості природного газу, населення області із січня 2021 року змушене оплачувати тарифи за спожитий природний газ, який був накопичений в державних газових сховищах за вищевказаними цінами по вартості 9,89 грн/куб.м з ПДВ.

Таке необгрунтоване підвищення призвело до масових акцій протесту, блокування трас і зростання загального невдоволення. Додаткові фінансові навантаження наразі неприпустимі, вважають депутати обласної ради.

Наталка РОМАНЮК