Трьох – посмертно. Нагороди медикам і їхнім родинам в актовій залі Вінницької районної лікарні вручав архієпископ Вінницький і Тульчинський Православної Церкви України Михаїл.

– Наш медичний заклад одним з перших долучився до боротьби з інфекцією. Через нашу лікарню пройшло понад 1800 паці­єн­тів, хворих на коронавірус, наразі на лікарняних ліжках маємо близько сотні вінничан. Лише у Вінницькій ЦРКЛ перехворіли 60% персоналу, зокрема всі завідувачі відділеннями, а також померли три медики закладу. Як наші воїни на передовій, так і лікарі ведуть боротьбу з іншим ворогом – підступною інфекцією. Саме тому я підтримав рішення вшанувати загиблих колег і нагородити тих, хто досі рятує пацієнтів ціною свого життя та здоров’я, — розповів нашому журналісту Олександр Кривов’яз, головний лікар Вінницької ЦРЛ.

– Так, медаллю «За жертовність і любов до України» цього дня нагородили посмертно трьох людей: Софію Барчук (медаль отримала дочка, яка працює у неврології), Людмилу Скрипник та Анатолія Галькевича. Нещодавно ми втратили ще одного нашого колегу — 70-річного Олександра Шеншина, який був заступником головного лікаря Вінницької ЦРКЛ по експертизі працездатності інвалідів, а останній рік працював лікарем-статистом в інформаційному відділі. На жаль, супутні захворювання тільки погіршили його стан і коронавірусну інфекцію він не зміг подолати. Його представили до нагороди посмертно лише у день нагородження, тож його родина отримає медаль згодом.

Крім цього, нагороду отримали медики Олексій Галактіонов, Віктор Рудь, Юлія Голуда, Олена Астахова, Лідія Євтушенко, Олена Бровко, завідувач хірургії Микола Сіньковський (хворіли Ковідом удвох з дружиною, але жінка померла), Ірина Незгода, Віра Остапенко, Лариса Чорна та Олександра Попович.

Після нагородження усі присутні на заході медики підписали звернення до депутатів Верховної Ради, аби ті на честь їхніх загиблих колег започаткували День пам’яті.

Віталіна Трудько