Історія Брацлава унікальна і починається ще з ХІІ століття. У літописах селище згадується як місто святого апостола Петра.

Відомо, що Брацлав одним з перших міст України отримав магдебурзьке право. Це відбулося у 1569 році. Брацлавське воєводство делегувало двох своїх депутатів у Сейм Речі Посполитої.

Брацлав відомий подвигами полковників Брацлавського полку Данила Нечая та Івана Богуна, які дислокувались тут. Після Переяславської Ради Брацлавський полк був одним з небага­тьох, який відмовився присягати на вірність Московському цареві.

Брацлав — і польський культурний центр. Тут у 1924 та 1937 роках було знищено найбільшу поль­ську громаду. Довгожителі згадують, як лише в один день зі школи вивели і розстріляли 13 вчителів, ще стільки ж католицьких священників та ліка­рів. Були знищені цілі польські села — Самчинці, Городниця, Коржівка, Салинці, Анциполівка, Мар’янівка. Був зруйнований та пограбований місцевий костел.

Брацлав називають другою єврейською столицею України. Тут більшу частину життя проповідував цадик Нахман, на могилу до якого в Умань їдуть хасиди з усього світу. Тут знаходиться усипальниця найбільш відданого учня рабина Нахмана – Натана Штернгарца.