– Тут велика висота, бо будівля стара, так раніше будували, тому побілити — це ще та небезпека. Мені донька допомагала, вилазила на драбину. Ось ці панелі на стінах — теж власними силами. Підлогу й вікна фарбували самі, хоча за минулий рік майже пів мільйона для бюджету заробили. Але капітального ремонту тут уже з десяток років не було, — констатує Оксана Пав­лівна.

У кабінеті її колег й такого ремонту немає. А над реєстратурою взагалі дах протікає…

– У цьому кабінеті приймаємо дітей та новонароджених немовлят, тому намагаємося, щоб хоча б чисто та тепло було. Але самому моторошно, коли сидиш, а на тебе зі щілин під стелею миша падає, — показує своє робоче місце лікар Петро Степанович.

Санітарки розповідають, що підтримують належні умови як можуть.

– У центрі сімейної медицини дійсно вже років десять не проводився капітальний ремонт, не кажучи уже про утеплення будівлі, заміну вікон та інші сучасні технології енергозберігання. Поки що йде мова про те, аби після ліквідації ра­йону зберегти ЦПМСД у Брацлаві. Не зважаючи на усі підводні камені, ми це зробимо, питання ли­ше – якою ціною. Лікарям потрібно буде переукладати угоди з пацієнтами, а цим часом вони не мають права ні лікарняні виписувати, ні навіть направлення на огляд вузьких спеціалістів. Законодавство вимагає створити посаду директора. Хоча, як на мене, ці функції міг би виконувати хтось з лікарів за доплату. Але ні, згідно з новими вимогами, потрібен менеджер. Хоча зекономлені на цій посаді кошти можна було б витратити на покращення умов у Центрі. Депутати прийняли бюджет на 2021 рік, де передбачені кошти на центр сімейної медицини, тому будемо починати вирішувати ці питання, — прокоментував селищний голова Микола Кобринчук.

Міла КОЛІСНИК