Мало хто знає, але на Вінниччині випікають обрядові хліби і на зимові свята. Про це розповіла дослідниця та кандидатка історичних наук Світлана Творун. Найперший різдвяний хліб роблять для корови, бо вона вважається годувальницею.

Називають його «рожеством», «різдвяником» або просто «різд­вом». Із дріжджового пшеничного тіста господиня ліпить два валики, скручує їх у джгут і згинає у формі підкови. А кінці накладає один на другий із запасом, щоб вийшли ріжки. Спечене «рожество» кладе на горщик із кутею, а потім вішає на гвіздок під образами.

– Бережемо його, доки корова не отелиться. Тоді перше, що їй даємо їсти — водичку із щматочками «рожества». Щоб вона кріпкою була, щоб бистріше сил набралася, – каже Зоя Чорна з села Стіна Томаш­пільського району.

До Різдвяно-Новорічних свят на Поділ­лі досі печуть кілька різновидів святкового хліба. На Святий вечір на покуті кладуть «хазяїна» — три святкових хліби, один поверх іншого.

– Житній хліб — це «хазяїн», він лежить на споді, на ньому тримається все, — пояснює Анастасія Мудла із села Уяринці Тиврівського району. — Хліб «Василь» — най­більший, це наче тулуб, а «йорданський калач» менший за «Василя», — голова. «Василь» — це новорічний коровай, хоч його зазвичай печуть також напередодні Різдва. Випікають зі здобного дріжджового тіста, зверху ліплять прикраси з тіста. У дохристиянські часи вони були магічними знаками. Ви­пікаючи «Василя», господиня має бути в гарному настрої — аби рік удався врожайний. Щоб у господарстві все велося, приспівує. «Василь» із «йорданським калачем» залишаються на столі чекати своєї черги: на Старий Новий рік з’їдають «Василя», а на Водохреща — «йорданський калач». «Василем» також частують посівальників. Господиня хрестить ножем «підошву» хліба, крає його на скибки і дає дітям разом із грошима.

Валентина Лісова