Складові:

800-900 г фаршу (телячого або асорті), 1 склянка томатного соку (або томатний соус за смаком), 3 ст. л. оливкової олії, 1 шт. цибулі ріпчастої, 3-4 зубчики часнику, 2 стебла селери, 100 мл вина червоного, 300 г твердого сиру, 70 г сиру пармезан, 15-16 шт. млинців, 3 гілочки свіжого базиліку (для подачі, за бажанням), за смаком сіль та перець.

Для соусу бешамель:

0,8-1 мл молока, 80-100 г вершкового масла, 80-100 г борошна, 1/4 ч. л. меленого мускатного горіха, 1-2 дрібки солі.

Приготування:

Приготуйте соус бешамель: розтопіть вершкове масло (80-100 г) і додайте борошно (80-100 г), просмажте все разом 3 хвилини. Влийте молоко (0,8-1 л), постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Заваріть соус, постійно помішуючи, на середньому вогні, поки він не загусне до стану рідкої сметани. Додайте кілька дрібок солі за смаком і тертий або мелений мускатний горіх (1/4 ч. л.). Соус бешамель готовий. Від­ставте його до моменту, поки не почнете збирати страву.

Тепер приготуйте соус болоньєзе — м’ясну складову нашої лазаньї. Цибулю (1 шт.) і часник (3-4 зубчики) наріжте дрібними кубиками. Припустіть на пательні до м’якості з невеликою кількістю оливкової олії. Стебла селери (2 шт.) очистіть від грубих волокон і наріжте тонкими слайсами. Додайте до пательні з цибулею і злегка підсмажте. Потім додайте фарш (800-900 г). Він повинен рівномірно приготуватися і потемнішати. Додайте червоне сухе вино (100 мл) і випаріть протягом 5 хвилин. Вино надасть соусу неймовірно благородного аромату і смаку. Влийте томатний сік (1 склянку) або використовуйте томатний соус і тушкуйте суміш ще 5-10 хвилин. Сіль і перець за смаком. Твердий сир (300 г) натріть на крупній тертці.

Оберіть прямокутну керамічну форму для запікання. Змастіть її невеликою кількістю вершкового масла. Дном форми розподіліть невелику кількість соусу бешамель. Викладіть млинці (всього знадобиться 15-16 млинців), щоб вони максимально вкрили дно форми. Третину соусу болоньєзе рівномірно розподіліть по листах лазаньї за допомогою ложки або лопатки. Тепер додайте невелику кількість соусу бешамель. Намагайтеся, щоб він рівномірно розподілився периметром форми.  Посипте третиною тертого твердого сиру так, щоб він теж рівномірно розподілився формою.

Накрийте листами лазаньї і повторіть процедуру складання 2-3 рази в залежності від висоти форми. Останній шар листів лазаньї полийте молочним соусом бешамель і посипте його пармезаном (70 г), натертим на дрібній тертці. Поставте форму в духовку з температурою 180 градусів на 40-50 хвилин до появи апетитної рум’яної скоринки.