1. “Єврейське щастя”1925 рік.

Фільм знятий в перші роки приходу радянської влади. Зйомки проходили в багатьох містах: Київ, Одеса, Бердичів, Вінниця. Цікава кінострічка тим, що це німе кіно.

Кінокартина показує становище єврейської бідноти, загнаної за межу єврейської осілості. Весь фільм головний герой Менахем-Мендл шукає, де йому заробити гроші і всі його ідеї потерпають крах.

Вінниця в кадрах миготить, коли головні герої фільму переправляються через річку в районі Кумбар. Так само зйомки велися вже у неіснуючому старому єврейському районі.

2. “Стежки-доріжки” 1963 рік.

Легка для перегляду комедія з оригінальним сюжетом. Зйомки проходили у Вінниці, Стрижавці та Селищі. У кадрах можемо побачити неіснуючу вже арку в районі вінницького водоканалу та дерев’яну церкву у Селищі, якої також немає.

Сюжет фільму оповідає про хлопця, який вивчився на бухгалтера і приїхав у звичайне українське село за розподілом. Але в душі він інженер-конструктор. Він причепив на свій мотоцикл ракетний двигун і поїхав порушувати правила дорожнього руху. У підсумку він потрапив до міліції ,і в кінці фільму його відправили вчитися все-таки на інженера.

3. ” Пригоди Толі Клюквіна”1964 рік.

Приголомшлива комедія. Фільм буде цікавий і сучасному глядачеві будь-якого віку. Вся кінокартина повністю знята у Вінниці. Зйомки велися в центрі міста і в районі залізничного вокзалу.

У фільмі розповідається про учня другого класу Толю Клюквіна. Він відправився в гості до свого друга. Несподівано дорогу йому перебігає чорна кішка. Злякавшись, хлопчик повертає в інший бік. Тут його і підстерігають небезпеки і неприємності.

4. ” Розклад на завтра” 1976 рік.

У цьому фільмі можна добре розглянути Вінницю 70-х. Сюжет- окремі історії про учнів і вчителів однієї зі шкіл міста.

5. “Далекий постріл” 2003 рік.

Фільм повністю знятий на території міста. Розповідає про життя під час німецької окупації. Головними героями стрічки є воїн УПА і фанатичний комуніст, яким довелося об’єднатися заради втечі з полону.

6.”Смерш-лютий” 2008 рік.

Деякі сцени знімали на Козятинському залізничному вокзалі.

Валентина Лісова