Інспектори виявили численні порушення від матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення засуджених, створення безпечних умов праці та повноти її оплати, до законності застосування до них заходів стягнень, забезпечення належних режимних вимог та нагляду. Найбільш кричущі випадки — коли засуджених незаконно карали, закриваючи до дисциплінарних ізоляторів. За втручання прокурорів з ізоляторів звільнили двох засуджених. Ще один засуджений майже два місяця безпідставно утримувався в Ладижинській виправній колонії № 39 після закінченню строку відбуття покарання.

У Вінницькій установі виконання покарань № 1 порушення прав взятих під варту осіб щодо роздільного тримання різної категорії ув’язнених з метою забезпечення їхньої особистої безпеки перетворилося на систему. І все це – через неналежне виконання своїх службових обов’язків працівниками виправних установ.

Прокурори внесли 87 вказівок керівникам установ виконання покарань та керівництву Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 109 службових осіб.

Ілона ВАЛЬТЕР