У березні 2016 група із чотирьох вихідців з Одеської області пограбувала ювелірний магазин у місті Немирів на суму 1,7 млн грн. У травні 2016 аналогічно обікрали ювелірну крамницю у місті Старокостянтинів Хмельницької області на 2,7 млн грн. Зловмисники спочатку проникли у кінотеатр по сусідству, де в стіні були замуровані двері. Розбивши стіну, вони потрапили в магазин і обчистили вітрини і сейф. Крім того, в Городку Хмельницької області у торгівельному центрі пограбували магазин жіночої білизни на суму 124 тис. грн і парфумерний відділ на 47 тисяч. Крадені золоті і срібні вироби здали у ломбард.

Організатором групи був депутат Овідіопольської селищної ради Одеської області, який мав непогашену судимість за крадіжку і розбій. Співучасником був чоловік, який раніше спільно вчиняв злочини із депутатом, судимий за розбій, а також за вбивство. Ці двоє чоловіків залучили двох знайомих – чоловіка та жінку, яка спостерігала за обстановкою ззовні. Обвинувачені зізнались у злочинах. Їх визнали винними за фактом викрадення чужого майна, вчинене повторно, поєднане з проникненням у приміщення, організованою групою.

Організатора засудили до 8 років і 9 місяців позбавлення волі із конфіскацією всього майна, окрім житла. Двом іншим співучасникам призначили по 8 років 7 місяців із конфіскацією всього майна, окрім житла.

Водночас суд врахував строк попереднього ув’язнення як день за два. Чоловіки утримувалися під вартою з серпня 2016 року. На день вироку виходить, що вони відбули 8 років 9 місяців. Тому суд звільнив їх з-під варти. Жінка останні чотири роки була під заставою. Її засудили до 5 років в’язниці умовно та звільнили від відбуття покарання з іспитовим строком півтора року.

Суд задовольнив цивільні позови потерпілих і стягує з усіх обвинувачених більше 4 млн грн матеріальної шкоди і 385 тис. грн моральної шкоди…

Валентина Лісова