А почалось все з того, що до одного з вінницьких підприємців, звернувся давній товариш і попросив у борг кошти. Мова йшла про величезні на той час 150 тисяч доларів ( тоді це було 1 198 950 грн.)під заставу будинку. Бізнесмен погодився, адже дружили десяток років, ходили в гості, не раз один одному позичали, проте все повертали.

– У мене власне велике підприємство, на той момент я мав дванадцять філій в обласних центрах по Україні, де підприємство надавало послуги населенню. На фірмі працювало 760 чоловік, був великий оборот коштів, були готівкові кошти, так як підприємство займалося зовнішньо-економічною діяльністю, -розповів подробиці потерпілий бізнесмен. – Мати та тітка мого товариша стояли на ринку, торгували валютою. Я біля 10 років з ними працював, надав їм офіс біля Центрального ринку, між нами склалися довірливі стосунки, але кошти віддавалися під розписку. Матір товариша була головною в їхньому бізнесі, а мій твоариш був її охоронцем та возив на машині, мав зброю.

Цього разу після отримання готівки чоловік написав власноруч розписку, що отримав двома частинами 90 та 60 тисяч «зелених». Все це відбувалось у офісі біля Центрального ринку при свідках, які теж поставили свої підписи, була вказана дата, до якої кошти віддасть. Та повертати борг підприємцю товариш та його родина навіть не думали. Бізнесмен встиг замовити нову машину, але, щоб розрахуватись за неї, мусив брати кредит. Товариш та його родичі-валютники дали лише тисячу доларів, щоб потерпілий заплатив відсотки за користування кредитом. А після того чоловік взагалі переписав договір позики на матір, яка і запропонувала так вчинити.

На тому все. То ж довелось бізнесмену писати заяву до поліції. Було відкрито статтю за шахрайство. Та коли підозрюваний прийшов у відділок з адвокатом для дачі пояснень, заявив, що на нього звели наклеп і він ніколи не позичав коштів.

Розслідування і розгляд цієї резонансної справи у суді тривали близько чотирьох років. Кажуть, що 37-річний підозрюваний постійно затягував її, надіявся на “закон Савченко”. У 2017-му Вінницький міський суд визнав винним чоловіка, який взяв гроші не повернув. Але через апеляцію чоловіку вдалося добитися скасування судового рішення. Верховний суд повернув матеріали на повторний розгляд. Повторне слухання справи розпочали у 2018 році. На засіданнях обвинувачений постійно казав, що коштів не брав і всі розписки та підписи – підробка…

А буквально за кілька днів до Нового року міський суд визнав винним 37-річного чоловіка та призначив йому покарання у виді семи років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна. Строк відбування покарання будуть рахувати з моменту його затримання 26 січня 2017 року. Крім того, засуджений має сплатити потерпілому матеріальну шкоду в сумі 3898593 грн. Втім, горе-товариш ще має час на апеляцію, а у будинку, який йому належить, проживає дружина з неповнолітньою дитиною. То ж шансів на те, що підприємець поверне борг – мало…

Віталіна Володимирова