Втретє Жмеринка вийшла на тарифний майдан. “Ми працюємо як аварійна команда”, – скаржиться міський голова

Морози міцнішають, а тарифні майдани стають спекот­ні­шими, незважаючи на заяви президента негайно зменшити розцінки на комуналку.

15 січня замість обіцяної ще раніше сесії, котру відмінили через карантин, під стінами міськвиконкому у Жмеринці відбулася вже третя акція протесту проти підняття тарифів на житлово-комунальні послуги. Вимоги ті ж, скарги й аргументи досить вагомі: від влади чекають рішучих дій стосовно зниження тарифів на газ, електроенергію та воду, бо людям не під силу під час карантину оплачувати комуналку в обсягах, котрі значно перевищують прибутки. “Чому ніхто не думає, як вижити людям при мізерних пенсіях та зарплатах?” – таке головне питання ставили жмеринчани.

Розмова вийшла крута. Міський голова Анатолій Кушнір, депутат обласної ради Людмила Щербаківська, директори комунальних установ та депутати міської ради ось так, просто неба, спільно намагалися шукати відповіді.

– Я завжди на боці людей, і ми з депутатами вже підготували положення для виділення фінансової допомоги для малозабезпечених верств населення. А ще підписали відкритий лист до президента України, прем’єр-мі­ніст­ра та голови НКРЕКП зі зверненням про необ­хід­ність зниження тарифів, – розповів Анатолій Кушнір.

Ми давно розглядали ініціативу забрати газову мережу у своє обслуговування, щоб зменшити вартість газу. Але потрібні спеціальні дозволи.

– А чому у Жмеринці найвищі тарифи на холодну воду? Цифри у платіжках просто захмарні! – обурювалися люди.

– Нашим водогонам і під­приємству сто років. Повністю їх модернізувати і відремонтувати – на це потрібні сотні мільйонів гривень. Або ми сьогодні піднімаємо тариф на воду, або завтра будемо без води. І взагалі ці всі комунальні питання потрібно вирішувати комплексно, на державному рівні, а ми зараз працюємо як аварійна команда – з драбиною, відром та лопатою бігати гасити вогнища й латати дірки… З іншого боку – питання підігрівається певними політичними силами, причому фінансово.

Градус народного обурення тільки підвищується. Тим часом лідери громадської організації “Доста”, котра нещодавно з’явилася на Він­ниччині, закликають людей взагалі не платити за комуналку.

Пікет через тарифи відбувся у Стрижавці

Протестуючі зібрались біля селищної ради, щоб висловити свою позицію: більшість родин неспроможна платити за газ, якщо його ціна буде зростати.

Ми невідкладно скликаємо позачергове засідання сесії селищної ради, звертаємося з офіційним листом до президента, уряду та Верховної Ради – тих суб’єктів, які регулюють питання зі встановлення та зниження тарифів. Окрім того, усіх цікавить економічна обґрунтованість тарифів на водопостачання, водовідведення та вивезення сміття КП «Турбота» Стрижавської селищної ради,– прокоментував селищний голова Михайло Демченко.

Люди залишилися без роботи! Звідки гроші на комуналку? – обурювалися у Хмільнику

Хмільницька громада долучилась до тарифного майдану. Люди повстали та мітингували під мерією міста 15 січня.

Протестуючі скаржаться на різке підвищення цін на тарифи. Кажуть, що такі суми неможливо оплачувати під час карантину.

– Це геноцид українського народу! Люди і так залишились без роботи. А тепер ще й мусять виплачувати шалені суми за тарифні послуги. Що ж нам робити далі? – запитували мітингувальники.

Заступник міського голови Сергій Редчик повідомив, що мерія направила звернення до Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, в.о. міністра енергетики, голови НКРЕКП, голови Вінницької ОДА та Президента України. Ці документи підготували після першого тарифного майдану у Хмільнику.

Представники ініціативної групи зустрілись з міським головою Миколою Юрчишиним. Люди обурювались, що працівники газових компаній заходять у двори боржників та відключають їх від газопостачання, навіть коли господарів немає вдома. Міський голова запропонував подати на його ім’я звернення, яке буде направлено в поліцію.

У Теплику готові збиратися, аж поки тарифи на комуналку не знизяться

Минулої п’ятниці тарифний майдан збирався і в Теплику перед будівлею місцевої селищної ради.

Активісти вимагали повернення всіх енергомереж у державну власність та встановлення тарифів на блакитне паливо у межах 6 грн за кубометр, а електроенергії – на рівні 60 коп. за кВТ з ПДВ незалежно від їх споживання. Вручили своє звернення селищному голові Руслану Трамбовецькому, в якому вимагали скликати позачергову сесію селищної ради і прийняти рішення щодо повернення у власність громади газотранспортної мережі, що пролягає на території Теплицької ТГ.

Руслан Трамбовецький підтримав людей і запевнив, що депутати вже підписали звернення до уряду про зниження тарифів на компослуги. Тепличани були готові оплатити йому дорогу до столиці, лише б він поїхав відстоювати інтереси мешканців громади, адже невеликих пенсій та зарплат не вистачить на оплату комуналки!

У Теплику люди готові виходити знову, аж поки тарифи не будуть суттєво знижені.

На Тарифний Майдан вийшли і жителі Райгорода, Тульчина, Шпикова, Бару

Активісти записали відео звернення до Президента.

– Володимире Зеленський, скажіть нам, як із 2000 гривень пенсії можна платити за газ 2500 гривень, а ще є електроенергія. За що купувати хліб та ліки? До яких пір ви будете катувати український народ?!

24 та 25 січня у Вінниці о 12.00 на майдані Незалежності знову відбудеться тарифний майдан. Організатори запрошують приєднуватись усіх небайдужих.