– Досить закривати – дайте працювати! ФОПи – не дійна корова для перевірок! Ми трудяги, а не заробітчани! – із такими плакатами 14 січня під обласну державну адміністрацію у Вінниці вийшли майже 300 підприємців. Переважно це працівники ринків та магазинів зі всієї області, які уряд закрив на три тижні локдауну-2 до 24 січня. Але цим вінничанам ніхто не відмінив податків, орендної плати чи нарешті виплатив обіцяні 8 тисяч компенсації “за простій”…

– Ми вийшли за право на працю! Бо так нас ще ніхто не душив! І додатково душать тарифами, підвищеними цінами та перевірками! Нас хочуть зробити батраками для олігархів? Чи перетворити на заробітчан для всього світу? – сказав на акції підприємець і співзасновник мережі “ВМ “Техніка” Володимир Базелюк.

Його виступ площа підтримала вигуками “Ганьба карантину!”

А торговці із багатьох ринків Вінниччини скаржились, що їм досі не скасували і не зменшили оренду закритих контейнерів та магазинів.

– Всі торгові місця просто неба закриті, але оренду беруть! Відпусток чи лікарняних у нас немає і не було… Трудового стажу рахують лише 60% від всього часу підприємницької діяльності. Хіба це бізнес? Це знущання! – криком кричали Людмила та її колеги із вінницьких рин­ків. – Газ дорожчає, світло – дорожчає, цукор і всі тарифи – вгору, а ми вже на рівні плінтусу із цими заробітками. Ми прийшли до влади із вимогами, а проти нас поліція та ці “хлопчики” із кулаками і плакатами! Це як?

Бо ця акція ФОПів 14-го січня почалась із бійки та автозаків під ОДА! Адже семеро молодих хлопців із ГО “Едельвейс” спершу стали на східці ОДА із плакатами проти столичного організатора цієї акції підприємців у Вінниці. Їхні плакати проти Сергія Доротича – ініціатора руху SaveФОП почали рвати обурені підприємці, виникла потасовка. Тому одного “едельвейсівця” поліція скрутила та винесла під руки в автозак… А дві сторони конфлікту під ОДА миттєво розділила жива стіна із спецназу в повному обмундируванні. Далі акція тривала мирно до самого її фіналу.

Фото Олексія Бойко