“Старша школа може стати недоступною для більшості школярів. В Україні йде процес поділу шкіл на три групи: початкові (1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та ліцеї (10-12 класи). Мета – відокремити молодшу, середню і старшу школи один від одного.

Але проблема у тому, що ліцеї згідно діючого закону, можуть бути створені тільки в містах з населенням більше 50 000 жителів, а умовою для створення ліцею повинно бути наявність не менше чотирьох 10 класів (стаття 32 Закону).

Ми з колегами вже готуємо законопроєкт щодо внесення змін до цієї статті Закону України «Про повну загальну середню освіту».

На прикладі Вінниччини можна побачити неприпустимість норми про 50 тис. мешканців! Єдине місто, що відповідає цьому критерію у нашій області – це Вінниця. Для прикладу, у таких містах, як Жмеринка, Могилів-Подільський, Гайсин, Козятин, Ладижин, Тульчин та інших – всюди населення менше 50 тисяч осіб. А значить, за законом, там не можна створювати ліцеї. Виходить, що за таких умов всі діти області будуть змушені їздити кожен день до обласного центру?! Це не логічно та не справедливо!

Перше. В рамках реформи децентралізації потрібно розширити повноваження ОМС в частині можливості зберегти установи загальної середньої освіти, які забезпечуватимуть отримання повної загальної середньої освіти. Це стосується місцевих рад з населенням менше 50 000 жителів.

Друге. Мережа закладів освіти, які мають статус опорних, повинні забезпечувати територіальну доступність повної загальної середньої освіти для всіх дітей незалежно від місця їх проживання. Саме тому, необхідно змінити норму закону, щоб опорна установа освіти мала можливість забезпечувати здобуття повної загальної середньої освіти, а не тільки отримання початкового і базової середньої освіти. Хоча навіть тих опорних не достатньо це точно. Потрібно дати можливість далі створювати опорні заклади”.