Усе це нагадує класичну фінансову піраміду, коли одні вкладники отримують дохід з коштів нових вкладників.Наприкінці серпня 2020 року в СБУ заявили, що заблокували діяльність компанії. У рамках кримінального провадження правоохоронці провели 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та в Одесі.За даними СБУ, за час роботи B2B Jewelry організатори встигли придбати острів з нерухомістю на Дніпрі, 18 елітних позашляховиків вартістю близько 100 тис дол кожен та інше майно на 250 млн дол.

Кількість вкладників компанії, за інформацією правоохоронців, на момент проведення обшуків становила близько 600 тис.

Однак після серії обшуків “піраміда” продовжила роботу – її відділення ніхто не закривав.

Головних фігурантів, які розвивали “фінансову піраміду”, близько 25. Майже всі – вихідці з Вінницької області. Підозру оголосили трьом: організатору Миколі Гонті, його дружині Олені – засновниці благодійного фонду “Зимородок”, що фігурує в розслідуванні, та головному бухгалтеру компанії.

Організатора фінансової піраміди Миколу Гонту спочатку взяли під цілодобовий домашній арешт, а згодом відпустили під особисте зобов’язання. Слідчий просив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 8,7 млн грн застави.Такий же запобіжний захід обрали і для головного бухгалтера B2B Jewelry, що адміністрував рахунки організації.

Після арешту активів “Зимородка” організатори знайшли інший спосіб залучення безготівкових коштів. Вони зареєстрували 43 ФОПи з третьою групою оподаткування. Через кожного з них проводили річний дозволений на той час максимум – 5 млн грн.

Подробиці читайте у газеті «33-й канал».

Валентина Лісова