Служба безпеки України наклала арешт на медичне обладнання Міської клінічної лікарні №1 в місті Вінниця. Таку інформацію опублікував один з Інтернет-ресурсів 21 січня.

– Після інциденту директор МКЛ №1 негайно подав звернення в СБУ. У відповідь головний медик отримав документ, в якому тільки підтвердили вилучення техніки, зазначивши, що проводиться відповідне розслідування. Зокрема, у відповіді зазначено, що постановою слідчого судді Вінницького міського суду від 23.12.2020 року “накладено арешт на майно, що перебуває у власності ТОВ” Поділля Асистанс “і знаходиться в користуванні КНП” Вінницька МКЛ №1″.

Незважаючи на те що рішення суду, представники СБУ обмежили доступ до обладнання, яке використовують в ГКБ №1 для порятунку життя тяжкохворих на COVID-19. При цьому немає ніякої інформації про те, хто буде відповідати за зберігання обладнання, яке вилучили працівники СБУ.

Також невідомо, хто буде нести відповідальність, якщо складна і тендітна медтехніка виявиться непридатною до використання після її “зберігання” представниками закону. Ситуація, що склалася в Вінниці, не може викликати нічого іншого, крім обурення. Правоохоронні органи фактично атакують лікарів і пацієнтів Вінницької МКЛ №1, заарештовуючи критично необхідне обладнання незважаючи на рішення суду.

Вкрай важливим моментом є те, що суд дозволив лікарні №1 використовувати арештоване майно за призначенням. При цьому СБУ може вилучити арештоване майно незважаючи на рішення суду, тільки якщо для цього є вагомі причини і необхідність. Цікаво, який “вагомою причиною” співробітники СБУ будуть виправдовувати смерті вінничан, яких лікарі не зможуть врятувати через арешт апаратів штучної вентиляції легенів? – йдеться у повідомленні ЗМІ.

Ось як прокоментували ситуацію нашому кореспонденту в Управлінні СБУ у Вінницькій області.

– Вищевказана інформація є недостовірною. Наразі медичне обладнання перебуває у медичних закладах м.Вінниці та використовується за призначенням. СБУ доступ до медичного обладнання не обмежувало. Накладений арешт унеможливив реалізацію намірів керівників комерційних структур – власників медичного обладнання, по його відчуженню на користь інших юридичних чи приватних осіб.

Усі подробиці цієї справи читайте у свіжому випуску газети «33-й канал».

Віталіна Володимирова