Все через різке зростання цін на газ у 2020 році, стверджують у компанії. Тут закуповують енергоресурс для технологічних потреб за тарифні кошти.

З початку цього року ціни на газ знову зросли, відтак нові тарифи не покривають обґрунтованих витрат Оператора ГРМ. Така хронічна збитковість дестабілізує діяльність газорозподільної компанії, яка забезпечує газом майже півмільйона клієнтів Вінниччини.

У «Вінницягаз» розповіли, що у другому півріччі 2020 року ціна на газ зросла на 54%. При цьому в минулорічному тарифі на розподіл газу його вартість закладена на третину нижчою. Через суттєву різницю між ціною газу та його вартістю, закладеногю в тарифі, компанія “Вінницягаз” за підсумками 2020 року отримала збитки в сумі понад 25,7 млн грн.

Зокрема, в тарифі на розподіл на 2021 рік для АТ “Вінницягаз” вартість технологічного газу врахована на рівні 6 000 грн/тис. куб м. (без ПДВ). За результатами ж торгів на європейському хабі TTF ціна газу в січні вже склала 9 650 грн/тис. куб. м.

Через це компанія не змогла закупити газ для технологічних потреб на січень-лютий 2021 р. на Українській енергетичній біржі. Підприємство “Вінницягаз” двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувало торги з метою закупівлі газу для ВТВ в обсязі 11,8 млн куб. м, однак не отримало жодної пропозиції і не змогло придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.

Невиконання Меморандуму з МВФ загрожує зростанням ризиків дестабілізації газопостачання споживачів області, розбалансування на рівні Операторів ГРМ та доведення підприємств галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.

Ілона ВАЛЬТЕР