23 січня 2015 року українські кіборги відійшли з руїн нового терміналу Донецького аеропорту. Оборона цього об’єкту у надскладних бойових умовах тривала 242 дні. Цього дня протягом шести років бойові побратими восьми загиблих кіборгів з Вінниччини вшановують їхню пам’ять біля мультимедійної стели памяті «Героям Небесної сотні та героям АТО/ ООС». Сюди щороку приходять родичі і друзі загиблих. З квітами, і спогадами.

– Це дуже важливо не стільки для населення, скільки для нації, батьків полеглих і для тих, хто вижив, – сказала учасниця бойових дій Юлія Щербань. – Бо хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього. Ці хлопці справді побачили пекло на землі. Я щиро надіюся на те, що повернуться додому ще наші полонені кіборги, долі трьох абсолютно невідомі. Офіційна дата вшанування захисників Донецького аеропорту – 16 січня.

Утім, там до 22 тривали страшні бої, перші підриви. Наші бійці не спали по декілька діб, воювали, зібравши надзусилля. Цей період дуже важливий в історії нашої країни. Саме у ці дні 2014 році почалися перші розстріли на Майдані. А через рік – Донецький аеропорт… Це приклад, на котрому ми маємо вчити наших дітей щирого патріотизму і незламності.

До меморіалу прийшли і найрідніші загиблого кіборга Дмитра Франишина з Великої Стадниці – батько Юрій , теща Ольга, донька Кароліна.

– Мій син загинув 20 січня 2015 року у Донецькому аеропорту. Він з побратимами поїхав забирати поранених і потрапив у засідку. Через сильний туман збилися з дороги і заїхали в тил до сепаратистів. Там і загинули всі, – розповідає батько Дмитра Юрій Франишин – Його тіло розшукували волонтери 73 дні. Поховали його 2 квітня.

До вшанування пам’яті долучилися вінницькі громадські організації.

Фото Сергія Хіміча