«На зборах трудового колективу КНП Вінницька ЦРКЛ, які відбулися 22 січня, медики району обговорили ситуацію, що склалася навколо закладу в зв’язку з рішенням міської ради (проєкт до рішення виконкому місьради від 14.01.2021) №83 «Про надання згоди на прийняття у комунальну власність Вінницької міської ТГ закладу охорони здоров’я» назва закладу при цьому не вказана. Цей проєкт попередньо не був узгоджений з сільськими ОТГ, сесією райради та з колективом лікарні.

Безкоштовна передача майнового комплексу та зміна засновника закладу, яким були донині територіальні громади Вінницького району, надалі залишають новостворений Вінницький район з чисельністю понад 300 тис. переважно сільських жителів без своєї центральної районної клінічної лікарні. Наша лікарня як єдина багатопрофільна, клінічна і база для підготовки медичних кадрів Вінницького НМУ втрачає свій статус. Її відділення – пологове, гінекологічне, педіатричне, ЛОР, інфекційне, хірургічне, неврологічне будуть скорочені, а кадровий потенціал «оптимізований». Жителі району втрачають можливість на отримання медичної допомоги, як поліклінічної, так і стаціонарної, безоплатно в відповідності з конституційними гарантіями.

Одноосібно, після обговорення та відповідно до «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» від 06.11.2020 р. та місцевих ініціатив, колектив медиків закладу висловився проти зміни статусу лікарні, як і її засновника – територіальних громад району і переведення її в міську лікарню.

На зборах трудового колективу вирішили ініціювати зміни засновника КНП Вінницька ЦРКЛ шляхом передачі правзасновника від Вінницької районної ради до Вороновицької ОТГ та зміни юридичної адреси: Вінницький район, смт Вороновиця. При цьому 59 сесією VIII скликання Вороновицька селищна рада ще 1 жовтня 2020 року прийняла рішення «Про ініціювання передачі Вінницькою районною радою в комунальну власність Вороновицької ОТГ єдиного майнового комплексу КНП Вінницька ЦРКЛ Вінницької райради та надання згоди на прийняття даного майнового комплексу підприємства в комунальну власність Вороновицької громади».

У зв’язку з цим вирішили звернутися до голови Вінницької районної ради та депутатського корпусу ради щодо винесення питання зміни засновника та нової юридичної адреси КНП Вінницька ЦРКЛ Вінницької райради із залишенням права власності на майновий комплекс за Вінницькою ОТГ відповідно до Прикінцевих положень Закону про місцеве самоврядування.

Зборами обрані уповноважені представники трудового колективу закладу представляти інтереси колективу».

Газета і надалі буде відслідковувати події навколо ЦРКЛ.