Минулого тижня у селі Гальжбіївка поховали 34-річного Тараса Справника. Молодого чоловіка жорстоко побив односельчанин та залишив помирати. Рідні загиблого впевнені – злочин був спланований і вимагають справедливого покарання.

– Тарас розлучений, останні роки працював охоронцем у Києві, мав багато планів на майбутнє. Ніколи не мав проблем з поліцією, скарг на нього не було. Коли приїжджав додому, часто ходив у гості до односельчанина Артема Гумовського, який давно має недобру славу через кримінальні розбірки. Відповідно й наливав, а де горілка – там біда! Я не раз просила сина не зв’язуватись з цією людиною, проте він не слухав. На різдвяні свята Тарас приїхав у село, я саме пішла на роботу, а він у гості до товариша, де й був Артем Гумовський. Що там сталось – мені невідомо. Бо вже наступного дня зателефонували моєму чоловіку та повідомили, що Тараса знайшли у хаті непритомного, у важкому стані. А невдовзі син помер. Коли ми побачили Тараса, то були шоковані. На його тілі просто місця живого не було, весь синій. Експертиза показала, що син помер від болю після побиття. В нього були зламані кінцівки, ребра… Це тільки кат може так вчинити, а Артем Гумовський саме такий. Чому після всіх діянь він був на волі – це запитання до правоохоронців. У такого нелюда майбутнього нема і смерть свого сина я не пробачу.

Мама Тараса вимагає покарання для убивці сина

У пресслужбі обласної поліції інцидент підтвердили. Кажуть – підозрюваний перебуватиме у СІЗО 60 діб.

– Ввечері компанія знайомих чоловіків влаштувала застілля, під час якого між двома чоловіками виник конфлікт, у ході якого молодший руками та ногами побив потерпілого. Від отриманих травм чоловік помер на місці події. Затриманий раніше вже потрапляв в поле зору поліції. Більше того, наразі на розгляді у суді знаходиться аналогічне кримінальне провадження щодо нього. Тепер розпочато ще одне. Підозрюваному загрожую до 10 років тюрми, — повідомили у пресслужбі обласної поліції.

Жителі Ямпільського району розповіли нашому журналісту таке:

– Гумовські – учасники небезпечної злочинної банди, яка діє на території довколишніх сіл — Білої, Гальжбіївки, Ульянівки та Оксанівки. Усіх їх знаємо поіменно, — кажуть люди. — Уже понад 10 років ці чоловіки наводять страх на односельчан. Кілька років тому у будинку одного із учасників банди декілька днів тримали і ґвалтували 14-річну вихованку інтернату. Потім вона якимось чином втекла.Ще однією жертвою бандитів стала жителька Гальжбіївки Світлана Лапір. 14 вересня 2016 року її напівживою знайшли місцеві жителі. Відвезли в ямпільську лікарню, але через чотири дні 52-річна жінка померла.

– Світлана була напівживою, коли її побачили люди. У потерпілої були пошкоджені внутрішні і статеві органи. Її зґвалтували неприродним способом. Спочатку забили пляшкою, а якоюсь арматурою пошкодили статеві органи.

Після злочину поліцейські звернулися в суд за даним фактом з клопотанням про обрання йому запобіжної міри – взяття під варту. Але суд обрав йому міру запобіжного заходу — домашній арешт.

Людські нерви не витримують. Селяни кажуть, якщо правоохоронці не допоможуть позбутися банди законним шляхом, готові вчиняти самосуд.

– Наш судмедексперт, дає «потрібний» висновок, в якому було вказано, що вбиті люди помирали від важких хвороб, а не від травм несумісних з життям. Ні один з Гумовських не поніс відповідальності за вбивства… Ми писали колективні звернення до Генерального прокурора та були присутні майже на всіх судах, але наша корумпована правоохоронна система добре знає обхідні дороги в законі. А серійні вбивці продовжують свої діяння, — каже громадська активістка Альона Медюлянова.

Віталіна Володимирова