До редакції газети звернувся підприємець з Могилева-Подільського Василь Перепелиця. Йому у вихідні виписали протоколи за порушення карантину, він готується оскаржувати у суді та обурюється, що не винен.

– Я вже 12 років є приватним під­приємцем, маю кілька торгових точок. Крім того, служу в церкві протодияконом у нашій митрополії. Від початку АТО молюсь за кожного воїна і допомагаю, чим мо­жу. Поки у країні локдаун, вирішив провести переоблік. Для цього роздрукував і вчепив таблички: «Зачинено і працюємо онлайн». Відкрив кіоск біля центрального ринку, але оскільки там дуже мало місця, виніс дві стійки з рукавицями на вулицю.

Напередодні до мене зателефонувала жінка, яка перед Різдвом купила на подарунок срібний ланцюжок з медальйоном. Вона хотіла його тільки обміняти. Саме в той час як вона підійшла до мене, ззаду я побачив поліцію. Все почали знімати на камеру, набігло вісім чоловік з автоматами. Я пояснив, що не працюю, ось же таблички є. На мій захист стала і та жінка, вона підтвердила, що проводиться обмін. Процедуру куплі-продажу не зафіксовано!

Та поліцейські і слухати не хотіли. За їхніми словами, я мав провести всі ці дії навинос. Хоча як це можна собі уявити – зняти всі полички з ювелірними виробами і показувати у машині? Зрештою, я зателефонував начальнику поліції, але той був непохитним. Прибігли й інші люди, просили правоохоронців одуматись і визнати помилку.

На мене склали протокол на 17 тисяч гривень, — каже Василь Перепелиця. – Після цього у мене запитання – чому не штрафують супермаркети і торгові мережі, які продають речі?! Чому ресторани на­ших можновлад­ців працюють і влаштовують хрестини та весілля?! То їх ніхто не бачить! Скажу більше – того дня на ринку багато хто від­крив ятки, бо оголосили «зелений коридор» і до нас вперше прийшли молдовани. Чому така вибірковість та несправедливість? Звісно, сплачувати цей штраф я не буду, бо не маю таких коштів, сам заліз у кредити, бо у ті місяці, коли міг реалізувати продукцію, був жорсткий карантин!

У пресслужбі обласної поліції ось як прокоментували інцидент:

– Співробітники поліції постійно здійснюють контроль за дотриманням діючих карантинних обмежень з боку суб’єктів господарювання та громадян. Цей громадянин порушив карантинні обмеження та здійснював торгівлю, про що свідчать відповідні докази. У своєму кіоску він продавав будівельні матеріали, поряд знаходилось кілька ікон. За порушення норм карантину на підприємця складено адмінпротокол за ч.1 ст. 44-3 КУпАП. Того дня були складені протоколи на ще трьох підприємців у Могилів-Подільському.

Віталіна Трудько