З початку січня поточного року у всіх регіонах України зростає соціальна напруга та виникають акції протесту з приводу зростання тарифів на комунальні послуги – постачання газу та електроенергії, тепла та води, розподіл газу тощо.

У ситуації, що склалася, АТ «Вінницягаз» вкотре звертає увагу на те, що «Вінницягаз» не продає газ, не має ліцензії на постачання природного газу та, відповідно, не впливає на формування ціни газу.

АТ «Вінницягаз» є Оператором газорозподільних мереж, має відповідну ліцензію та надає послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території Вінницької області та міста Гайворон.

Газорозподільні мережі — це системи газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи вводи. Їх загальна протяжність на Вінниччині становить близько 18 тис. км. Крім того, обладнання, споруди та об’єкти, пов’язані із роботою зазначених газопроводів — ГРП та ШГРП, станції електрохімзахисту та інше.

В Україні газорозподільні мережі мають різну форму власності. 60% газопроводів належать державі, решта — операторам ГРМ, знаходяться в комунальній, кооперативній або приватній власності.

«Вінницягаз» забезпечує щоденне утримання та обслуговування всієї газорозподільної системи, незалежно від форми власності. Несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденне обслуговування мереж, ремонт та модернізацію газопроводів, встановлення та повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо.

Оператор ГРМ несе відповідальність за стабільну роботу закріпленої газової мережі, безаварійне та безперебійне газопостачання на території ліцензійної діяльності.

Для кожного оператора ГРМ тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Крім того, НКРЕКП проводить регулярні перевірки та контроль за діяльністю Операторів ГРМ.

Тариф на розподіл — це вартість гарантованої доставки кубічного метра газу до споживача. Це єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та діяльності оператора ГРМ.

Відповідно до Постанови НКРЕКП від 30.12.2020 р. №2765 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Вінницягаз» з 1 січня 2021 року підприємству встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,68 грн за 1 м куб. на місяць (без урахування ПДВ).

Найбільшими елементами витрат у структурі тарифу є:

1) придбання природного газу на нормативні втрати та виробничо технологічні витрати, що складає 33% планової тарифної виручки;

2) фонд оплати праці, який із нарахуваннями складає 44% планової тарифної виручки.

Решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 5% планової тарифної виручки. Серед них, зокрема, вартість придбання матеріалів (паливо, електроенергія, запчастини, розхідні та ін. матеріали), операційні витрати, амортизаційні відрахування, встановлення, повірка та заміна лічильників населенню тощо.

Як бачимо, основні витрати підприємства пов’язані з вартістю газу, який Оператори ГРМ придбавають для технологічних потреб.

Технологічний газ використовується для забезпечення належного тиску газу в мережах, щоб газ рухався по газопроводах до споживачів. Вартість цього газу є чи не найбільшою складовою вартості доставки. Він придбавається газорозпо­дільними підприємствами за ринковою ціною, із застосуванням тендерних процедур.

У діючому тарифі НКРЕКП заклала вартість технологічного газу на рівні 7020 грн. за 1 тис. м куб. (з ПДВ) в той час, як останні кілька місяців вартість ресурсу на ринку є значно вищою.

Інша велика складова тарифу – заробітна плата працівників. Щоб кожен споживач мав надійне газопостачання, газорозподільні мережі треба постійно обслуговувати. Щодня газовики долають сотні кілометрів, обстежуючи газопроводи на предмет витоків газу, усувають пошкодження мереж і обладнання, виконують капітальні ремонти й осучаснюють мережі для надійного та безперебійного газопостачання.

У «Вінницягаз» працюють понад 2 тис. працівників по всьому регіону. Вони мають спеціальні знання, працюють здебільшого у ненормованому графіку, часто – в умовах підвищеної небезпеки.

Останніми роками через низький рівень заробітної плати газорозподільні підприємства втратили сотні й тисячі кваліфікованих кадрів. На оплату праці фахівців у тарифі на 2021 рік закладено приблизно 30%. У 2020 році середня заробітна плата у газорозподільній галузі становить 12 тис. гривень. Цей рівень оплати праці наближений до середнього у промисловості України, однак суттєво нижчий у порівнянні з працівниками компаній-операторів розподілу електроенергії.

Крім того, за рахунок тарифу фінансуються робота аварійно-диспетчерської служби «104», поточні ремонти, заміна й осучаснення газового обладнання, щоденні заходи з обслуговування мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів, усі необхідні роботи з обліку газу.

Слід також зауважити, що   у 2021 році з платіжок за розподіл (доставку) газу зникнуть температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку.

Виходячи з викладеного, чітко видно: плата за розподіл газу – це не плата «за трубу», як сьогодні часто її називають. Послуга розподілу газу – це складний технологічний процес, який має свою собівартість, забезпечується спеціалізованими структурами та фахівцями. Саме завдяки роботі Операторів газорозподільних мереж досягається безпечне та безаварійне газопостачання кожного споживача та енергетична безпека регіону.

Ганна Остапчук