Влада зазіхнула, не лише на доходи, але і на заощадження громадян. Значна більшість домогосподарств, тобто родин, не зможе сплачувати ці завищені тарифи зі своїх поточних доходів, передусім – зарплат, пенсій, надходжень від самозайнятості. Для сплати вартості комунальних послуг родинам доведеться використовувати свої заощадження – гроші, відкладені на освіту, лікування, поліпшення житлових умов, на похорон.

Ці накопичення швидко ви- черпаються – сім’ї перетворяться на боржників і банкрутів. Їхня неплатоспроможність потягне за собою масові банкрутства фінансових установ, торговельних, ресторанних, готельних мереж, практично більшості видів бізнесу в Україні», – таке невтішне переконання висловив політичний експерт Костянтин Матвієнко у блозі на «Українській правді».

По всій країні прокотилася хвиля акцій протесту проти таких необгрунтованих і несправедливих дій влади. Злякавшися такої реакції людей, уряд зібрав термінові наради і урочисто оголосив, що ціну на газ можна врегулювати, і озвучив цифру – оптимальним для всіх може бути тариф на газ у 6 гривень 99 копійок за кубометр.

Можливо, цим спектаклем керівна верхівка хотіла заспокоїти громадян. Але ж правда все одно на боці людей, і вони прекрасно розуміють, що в Україні є можливість платити за газ утричі менше. Рівно як і знають, що в країні є політики, які могли б утілити таке зниження тарифів у життя. Зокрема колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, якій вдалося вберегти й економіку країни, і заощадження людей в непростий кризовий період 2008-2009 років. Вона і зараз запропонувала раціональний і безпечний вихід зі штучно створеної кризи із непомірним завищенням тарифів.

План дій Тимошенко передбачає, що газ для людей може подешевшати втричі. За рахунок чого? Перше: газ, який був накопичений в наших унікальних підзмених сховищах влітку за найнижчими цінами, нині треба продавати людям саме за ціною закупки. Друге: спрямування газу вітчизняного видобутку на комунальні потреби значно здешевить вартість комунальних послуг, а ще й врятує внутрішній попит на товари та послуги. Третє: прозорість формул тарифоутворення та структури рентабельності всього ланцюга підприємств, кінцевим продуктом яких є комунальні послуги, теж суттєво зменшило б комунальний тягар для домогосподарств.

За підрахунками фахівців з «Батьківщини» Тимошенко, реальна ціна на газ повинна бути зовсім іншою, ніж 6 гривень 99 копійок за кубометр, які, начебто змилувавшись над людьми, озвучив уряд.

«3,6 гривні – це середня ціна газу, який знаходиться сьогодні в українських сховищах і належить українському народу. Тоді постає питання, чому не можна до цієї суми додати вартість зберігання і вийти на суму, наприклад, 4 гривні? І це могла б бути такою ціна імпортного газу. Щодо собівартості газу власного видобування, то там офіційні статистичні дані з урахуванням всіх витрат кажуть, що максимум – 1,5-2 гривні. Ось це ціна українського державного газу, якого абсолютно достатньо для населення України та теплокомуненерго», – на цьому зокрема наголосив народний депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко під час брифінгу у Верховній Раді за результатами засідання щодо тарифів.

В усій цій ситуації очевидним є той факт, що керівна верхівка зовсім не розуміє наслідків і не бачить адекватних альтернатив своїм антинародним рішенням. Зрозуміло й те, що уряд дилетантів та вітчизняні корупціонери намагаються витягнути останні гроші з кишень українців, вже навіть не прикриваючи своїх схем.

Тому зараз країні вкрай потрібен сильний менеджер, який зможе дати відсіч непомірним апетитам корупціонерів та між­народних спекулянтів, переокнані політичні експерти. Крім того, зараз потрібна й жорстка, виважена, структурована стратегія дій, як це було за прем’єрства Юлії Тимошенко у непростих 2008-2009 роках. Сьогодні потрібно вберегти країну і від світових викликів, і від наслідків непрофесійних рішень центру. І люди точно знають, що з цим може впоратися досвідчений лідер, яким є саме Юлія Тимошенко. Своїм досвідом вона довела, що добробут в Україні та в українських родинах можна забезпечити, і вона зараз неодмінно втілить це в реальність.

Віктор Гобчук