Ми вже писали про те, що в останні дні січня в позаминулому році у Нью-Йорку 30-річний відомий громадський діяч Богдан Глоба одружився із 22-річним вінничанином Василем Бануляком. Відео скромної весільної церемонії молоді люди опублікували в соцмережі.

На ньому вони одягнені у костюми, а на лацкани піджаків вчепили жовту та синю квітки. Мовляв, таким чином хотіли нагадати, що в рідній країні одностатевим парам ще потрібно поборотися. Коли ведуча церемонії запитала, чи згодні Василь та Богдан поєднати свої долі офіційно, вони відповіли позитивно. Після вони обмінялись обручками та поцілувались у губи. Прізвище кожен залишив своє, адже називають себе двома рівнозначними партнерами. За весільною церемонією, яка відбулась у мерії, спостерігали лише найближчі друзі та мама Богдана, яка наразі підтримує позицію сина.

Відомо, що Богдан Глоба родом із Полтавської області. Мама – вчитель англійської мови, тато – економічної теорії.

Перші стосунки у Богдана були в 11 класі, через газету він познайомився зі своїм однодумцем. А згодом він втік до Києва, де познайомився з місцевими ЛГБТ-активістами та залучився до правозахисної діяльності. Після проходження навчальної програми “Адвокація прав ЛГБТ у США” вирішив заснувати в Україні бать­ків­ський рух “ТЕРГО” для підтримки батьків, таких самих, як він. І якраз тоді він налагодив стосунки зі своєю мамою Оленою, яка зрозуміла, що “це генетика, дитина не винна”. У 2013 році Богдан Глоба під час парламентських слухань у Верховній Раді з питань євроінтеграції та антидискримінаційного законодавства вперше публічно з трибуни заявив, що гей. Коли це дійшло до дідуся хлопця, він довго відходив. У селі люди насміхались.

В Інтернеті публікували його фото і закликали до ненависті, а коли розвісили їх у метро, цькування стало ще більшим. Тому два роки тому Богдан Глоба попросив політичного притулку в США. Оселився у Нью-Йорку. Отримавши дозвіл на роботу, почав працювати в недержавній організації, яка займається наданням допомоги емігрантам. У 2018 році заснував першу ЛГБТ-організацію українців в Америці.

Щодо Василя Бануляка, то вони з Богданом познайомились ще у Києві і між ними був роман. Відомо, що вінничанин здобував юридичну освіту. А коли вирішив перетнути океан, першим написав Богдану, і старі почуття нахлинули. Тому вони вирішили зареєструвати шлюб, тим паче у США це дозволено. Василь так і не розповів своїм батькам про стосунки із хлопцем та одруження. Кажуть, що боявся осуду. Зараз молода пара думає над тим, чи всиновити дитину, чи скористатись послугами сурогатної матері…

Віталіна Володимирова

Від редакції. А що думаєте ви, бо, як відомо, тема одностатевих стосунків і шлюбів досі не сприймається переважною більшістю населення України. Разом з тим, ми маємо вінничан, які офіційно взяли шлюб в інших країнах, де це дозволено. Вінничанин Сергій Федосов, як відомо, декілька років тому попросив у Франції політичного притулку через його сексуальну орієнтацію. Сергій переконав іміграційні служби Франції, що його у Вінниці переслідують тому, що він гей.