До редакції газети звернулись жителі Воловодівки та Обідного, які вкрай обурені ситуацією, що сталась у їхніх населених пунктах.

За словами жителів цих сіл, з дня на день вони можуть залишитись без школи та садочка, адже до цих пір не знають, кому тепер належать ці об’єкти після виборів та приєднання до Вороновицької ОТГ. У відчаї люди готові до перекриття міжнародної траси – повідомили вони на «гарячу лінію» редакції.

– Села Обідне і Воловодівка ще до місцевих виборів у жовтні були приєднані до Ковалівської ОТГ. Але тепер нас приєднали до Вороновицької громади. А Ковалівську ОТГ розформували. Два села відійшли до Вороновицької ОТГ, а решта — до Немирівської. І почалися проблеми… У Воловодівці є школа та дитсадок, які знаходяться в одному приміщенні. На початок року у нас 37 школярів і 13 діток дошкільного віку, – розповіла кореспонденту місцева жителька Олена Карасенко. — Вороновицька ОТГ на баланс школу-садок не взяла, пояснюючи це тим, що їм Ковалівський голова не передав майно. Ще у вересні з Вороновиці у Ковалівку направили лист з проханням передати на баланс будівлю школи та дитсадка. Але відповідь з Ковалівки так і не надійшла. Немирівська ОТГ Воловодівську школу теж не бере на баланс, бо вона знаходиться на територіі Вороновицької ОТГ. Тому доля нашого навчального закладу не відома. Дирекцію школи уже повідомили про відключення газу… Приміщення закриють, і 53 дітей залишаються без навчального закладу, а персонал — без роботи… Найближча школа знаходиться у Степанівці, але туди дороги немає… Не знаємо, що нам робити….

Ось як прокоментували питання у Немирівській міській раді:

– Воловодівка увійшла до Вороновицької громади, тому долю школи має вирішувати місцева громада. Мені відомо, що державна освітня субвенція на цей навчальний заклад уже пішла у Вороновицький бюджет, — пояснив заступник Немирівського міського голови Микола Торохтій.

Голова Вороновицької об’єднаної територіальної громади Олександр Ковінько ось як прокоментував ситуацію:

– Воловодівка була у складі Ковалівки, яка зараз перейшла до Немирова. Ні шкільне майно, ні яке інше Ковалівський голова нам так і не передав. Написав звернення до Немирівського міського голови Віктора Качура як до правонаступника усіх майнових прав Ковалівської ОТГ та голови Вінницької райради Ігора Шутака з проханням погодити використання майна, яке не передане на Вороновицьку громаду, а це приміщення комунальної власності, розташовані на території сіл Воловодівка та Обідне, що надають освітні послуги та обслуговують населення. До моменту передачі майна та складання відповідних актів необхідне погодження на використання цих приміщень для надання освітніх послуг. Але можливий спрощений варіант — перенаправлення цієї державної освітньої субвенції на Немирівську громаду, щоб Воловодівська школа працювала у такому форматі до закінчення навчального року, а за цей час відбудеться передача майна у Вороновицьку громаду, — вважає Олександр Ковінько.

Але де навчатись дітям цей рік? І чи можна виправити ситуацію в ці дні!?

Схоже, люди самі мають протестами виборювати право на освіту власних дітей?

Людмила ПОЛІЩУК
Вікторія ТРУДЬКО