З початку 2021 року в Україні відбулися зміни: новопризначений міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відмінив червоні дипломи… Тепер не буде дипломів з відзнакою молодшого бакалавра, бакалавра та магістра.

Така новина викликала хвилю обговорень серед студентів та викладачів. Багатьох обурює цей факт.

– Раніше мати червоний диплом було почесно — більше перспективи в працевлаштуванні. Після інституту тих, хто відмінно вчився, направляли на гарну роботу – в обласний центр як мінімум, а не у віддалений район, і посаду пропонували з можливим кар’єрним зростанням. Червонодипломник міг навіть обрати, куди хоче поїхати працювати. Але з часом така схема перестала діяти, і на диплом з відзнакою вже й ніхто особливо не звертав увагу. Тому не бачу тут трагедії, що такі дипломи зовсім відмінили – вважає Олексій Дудик, колишній інженер радіолампового заводу у Вінниці.

– Навіщо відмінили червоні дипломи? Ні до чого доброго це не призведе… Навпаки, потрібно мотивувати молодь здобувати дипломи з відзнаками. Так, наприклад, це могли би бути підвищені стипендії, працевлаштування чи гранти по завершенню навчання. Складається враження, що нашій країні уже не потрібні розумні фахівці, — розчарована викладач Олена Білоус.

– Останнім часом спостерігається політика деінтелектуалізації населення та деградація освіти. Функції вищих навчальних закладів зводяться нанівець – штампувати «корочку» про вищу освіту і все… Але невже самим вишам подобається така місія? Де супротив науковців, корифеїв педагогіки на такі чергові безглузді інновації міністерства? — обурений Василь Ігнатенко з Тульчина.

– Не розумію паніки… Усі давно зрозуміли, що якість освіти в українських вузах вже давно бажає кращого… У кожному універі гласно чи ні, але існують такси за заліки/екзамени/сесії/курсові… Трійка – 500 грн, четвірка – 700, п’ятірка — від 1000. А тепер не буде цієї градації, усі будуть платити однаково. Що у цьому поганого? Викладачі збідніють? Я вважаю, що правильно зробив міністр: що усіх урівняв! Головне, щоб дипломи українських вишів були європейського зразка, а то їдеш за кордон і мусиш там доводити, що ти не йолоп, — вважає Ігор Власюк, студент.