Услід було призначено й нового головного тренера. Ним виявився колишній нивівський воротар Володимир Циткін – саме він в середині 90-х років допоміг виграти серію пенальті у донецького «Шахтаря» в півфіналі Кубку України. Це принесло вінничанам путівку в Єврокубки, бо в фіналі нас чекали чемпіони країни-динамівці. Пан Циткін неодноразово працював в тренерському штабі «Ниви», був тренером молодіжної та юнацьких збірних України. Останнім часом працював асистентом головного тренера в збірній Mолдови.

– Володимире Борисовичу, із якими відчуттями приймаєте клуб? Відчуваєте якусь ностальгію, адже багато віддали «Ниві», як гравець?

– Якщо чесно, особливих емоцій в зв’язку із цим немає. Вже із перших хвилин почалася робота, ми обговорювали купу питань щодо тренувань, забезпечення команди тощо.

На емоції навіть часу не вистачає. Бо всі наші суперники вже давно зібралися і почали тренуватися. У нас же це дещо затягнулося із зрозумілих причин. Головне – ми будемо намагатися змінити стан справ в «Ниві» на краще.

– Як зміниться тренерський штаб із Вашим призначенням на посаду?
-Практично весь тренерський штаб зберігається. Не буде лише попереднього головного тренера Олега Шумовицького і спортивного директора Михайла Куниці.

– Команда днями повертається із відпустки?
-Так. «Нива» збирається 26 січня, проходить медогляд. І з 1 лютого ми починаємо підготовку до сезону.
-Які заплановані найближчі контрольні ігри?
-6 лютого у Вінниці, на СК «Нива», ми проводимо першу контрольну гру проти вінницького аматорського клубу «ЯСКО».
13 лютого планується домашня гра проти «Поділля» (Хмельницький), 20 лютого – із аматорським клубом Вишневого (Київська область). Ці матчі також проведемо на СК «Нива». Водночас тривають перемовини із іншими спаринг-партнерами.
-Вже відома якась інформація щодо трансферів гравців?
-На 100 % можна стверджувати, що «Ниву» залишив Євгеній Костюк. Його трансфер до клубу Прем’єр-ліги «Колос» (Ковалівка) оформлено. Все інші хлопці поки що залишаються, але певна селекція обов’язково буде. Визначатимемося за підсумками підготовчих зборів.

– Є мета підсилити кадрово колектив, щоб покращити результати в другій лізі?

– Підсилювати склад будемо за рахунок здібних вінницьких футболістів. Якщо матимемо фінансову можливість, запрошуватимемо й іногородніх.

– Керівництво клубу поки що не поставило завдань на друге коло чемпіонату України?

– Наша мета на друге коло – зіграти вдало якомога більше матчів та піднятися в турнірній таблиці. Це може допомогти залучати потенційних спонсорів. Адже клуб, який програє, мало кому цікавий. Розраховуємо й на плідну співпрацю із місцевою владою.

За рахунок можливих позитивних зрушень розраховуємо на те, що із наступного сезону фінансовий стан «Ниви» буде набагато кращим, ніж він є зараз.

-В перспективі «Нива» збирається боротися за високі місця і вихід до першої ліги?

– Про це говорити ще зарано. Адже, щоб боротися за першу лігу, у команди має бути відповідна матеріально-технічна база (це окрім спортивних результатів). Мова йде про сучасний стадіон, тренувальну базу тощо. У «Ниви» мають бути нормальні умови для тренувань, проживання тощо.

– Але побудова нового стадіону чи реконструкція старого – тривалий процес …

– Це зрозуміло, але повинен бути рух в цьому напрямку. За приклад можна взяти хоча б «Колос» (Ковалівка), який ще п’ять років тому грав нарівні із вінницьким клубом. А вже торік виступав в Єврокубках на власному сучасному стадіоні. Команда не може нормально розвиватися без власних арени і тренувальної бази – це шлях у нікуди.

Фелікс ЖАНІН