Журналіст та ведучий на місцевому радіо Михайло Маримончик (нині покійний) – був практично візитівкою селища. Його голос пам’ятають великі і малі. Але сьогодні розповідь про його онуку – Аліну Маримончик, яка народилася та виросла в Мурованих Куриловцях.

Аліні 24 роки, вона – молодий науковець. Навчається в університеті Лаваля по спеціальності нейробіологія (PHD- студент) та працює в Центрі дослідження мозку CERVO м. Квебек, Канада.

Дослідження, в яких брала безпосередню участь Аліна і є 3-ім соавтором, були опубліковані в одному з найбільш впливових наукових журналів світу “Cell” (в перекладі з англ. – «клітина»). Чисельний показник цитування якого, ставить його на перше місце серед 289 журналів з біохімії та молекулярної біології!

У статті, опублікованій 21січня 2021року у журналі Cell ( поки що онлайн- версія), профессор Сагателян та його колеги піднімають завісу на механізми переходу нервових стовбурових клітин (НСК) зі стану спокою в проліферативний (активний) стан. Нервові стовбурові клітини продукують нейрони та інші клітини мозку протягом всього життя організму, в тому числі і людського.

В цій роботі було ВПЕРШЕ! виконано візуалізацію поділу нервових стовбурових клітин в живих, нічим не обмежених тваринах(мишах), що дозволяє отримувати дані в повністю фізіологічних умовах.

Проведенні дослідження і соавторство у публікації – це є значущим досягненням молодого науковця для подальшої кар’єри, враховуючи, що Аліна всього рік навчається в університеті і працює в дослідному центрі.

Як прийшла до таких результатів сільська дитина, з неповної сім’ї..?

Аліна змалку була розумною, допитливою та, не по роках, розвиненою дівчинкою. Закінчила Мурованокуриловецьку середню школу номер #2 та вступила до Київського Торгівельно – економічного університету на спеціальність “психологія”.

Та зрозуміла уже на 3 курсі, що психологія не зовсім те, що їй потрібно. Починає самостійно вивчати нейробіологію, біофізику. Домоглася пройти практику в НДІ при Національному медичному університеті ім. Богомольця. Ця практика стала вирішальною у зміні напрямку подальшого навчання і майбутньої роботи, як науковця.

Для отримання диплому магістра, Аліна вступає до Київського Академічного Університету (КАУ), який створений на базі Національної Академії Наук України. Під час навчання в КАУ, розпочала практику в лабораторії НАН України з проведення наукових дослідів з нейронами та хеками. Паралельно навчанню в КАУ і роботі в лабораторії, Аліна вступає в Московський фізико- технічний інститут на спеціальність “Біофізика”.

В 2019 закінчує 2 вуза (КАУ та МФТІ) з відзнакою і отримує дипломи магістра міжнародного зразку з біофізики. У цьому ж році підписує контракт з Центром дослідження мозку CERVO, Квебек ( Канада) і розпочинає навчання, як PHD- студент( аспірант) в Університеті Лаваля.

Самостійно вивчила нейробіологію, біофізику, математику, програмування, англійську мову та вивчає французьку.

Віталіна Володимирова.