Зустріч відбулась за участі голови ОДА Сергія Борзова, голови обласної Ради Вячеслава Соколового та вінницького міського голови Сергія Моргунова.

В ході зустрічі Сергій Борзов подякував пану Послу за незмінну позицію Туреччини щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності України та захист прав кримськотатарського народу, зазначивши: «Вінницька область завжди була, є і залишатиметься відкритим та надійним регіоном для іноземних партнерів, зокрема, і для Туреччини.

Торік Турецька Республіка увійшла до списку основних країн-партнерів регіону: зовнішньоторговельний оборот Вінниччини з Туреччиною за 11 місяців 2020 року – 79 млн.дол. Експортерами до Туреччини є 75 вінницьких підприємств. У структурі експорту товарів 32,3% займають макуха, висівки, кормове борошно; 26,4% – зернові культури (в основному – кукурудза, а також пшениця і ячмінь), 15,1% – олія соняшникова, 11,7% – цукор, 4,9% – деревина і вироби із неї, 4,4% – глина каолін, 3,7% – соєві боби та ріпак».

Сергій Борзов також повідомив, що до переліку імпортерів з Туреччини входять 79 підприємств Вінницької області. За січень-листопад 2020 року в область надійшло товарної продукції на 25,8 млн. дол. – на 19,7% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Одним з таких підприємств є ПрАТ «Калинівський машинобудівний завод», який спеціалізується на поставках та інсталяції обладнання для харчової та переробної промисловості, має представництво в Туреччині, тому для регіону є реальна перспектива і потенціал у стосунках з Турецькою Республікою.

Очільник ОДА зауважив, що співпраця з Туреччиною є надзвичайно важливою для Вінницької області, адже це гарний приклад для перейняття досвіду. А оскільки на території міста Вінниці знаходиться Індустріальний парк та Муніципальний центр інновацій, особливо для нас цікавим є успішний досвід Туреччини у створені індустріальних та технопарків. Саме там перший індустріальний парк з’явився в 1962 році в Бурсі. Сьогодні в Туреччині понад 300 таких індустріальних парків – вони успішно забезпечують робочі місця, підвищують експорт, залучають інвестиції.

Окремо обговорено з паном Послом питання щодо розвитку авіаперевезень у нашому регіоні. А саме – про залучення турецьких авіакомпаній до здійснення регулярних рейсів у турецькі міста з міжнародного аеропорту «Вінниця».

«Зручне розташування нашого аеропорту на перетині автомобільних та залізничних шляхів, а також відсутність інших сертифікованих регіональних аеропортів України зі статусом міжнародного в радіусі 150 км від вінницького аеропорту – запорука ефективного використання аеропортом цієї зони обслуговування», – коментує Сергій Борзов.

Зауважимо, що чартерні програми з аеропорту «Вінниця» активно розвивались у 2015-2018 роках. Одразу кілька туристичних операторів цікавляться запуском власних чартерних програм з аеропорту переважно до Туреччини влітку та Єгипту повний рік. Традиційними напрямками при цьому є Анталія в Туреччині та Шарм-еш-Шейх у Єгипті. Також з літа 2017 року виконувалися чартерні рейси до турецького Даламану.

Зі свого боку Надзвичайний та Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере висловив сподівання, що його візит сприятиме розширенню двостороннього співробітництва:

«Відносини між лідерами держав – це чудово, але нам потрібна ще й енергія між регіонами. Саме тому я тут – хочу подивитись, що зможемо робити разом. І перша у цьому році – Вінниччина», – зазначив Ягмур Ахмет Гюльдере.