Мова йшла перш зав все про гарантії  медичному персоналу та пояснення чому районна лікарня переходить у власність Вінницької міської територіальної громади? Звісно, всіх цікавить, як працюватиме цей відомий медичний заклад в подальшому? Адже 6 грудня 2020 року набрав чинності Закон № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» від 17 листопада 2020 року.

Цим документом передбачається, що усі заклади освітньої, культурної, соціальної та медичної сфери, які були у спільній власності територіальних громад району, а саме у власності Вінницької районної ради, мають у власність тих громад, на території яких вони розташовані.

– Нам усім складно приймати зміни, чи трансформації. Однак ми маємо виконувати те, що чітко прописано в законодавстві. Сьогодні від нас держава вимагає, щоб все майно, яке знаходиться у власності районної ради, було передано у власність територіальним громадам за територіальним принципом. Рано чи пізно ми вимушені будем це зробити, бо це чітко передбачено законом. Такі процеси відбуваються по всій країні», – зазначив голова Вінницької районної ради Ігор Шутак.

Заступниця міського голови під час спілкування з колективом Вінницької центральної районної лікарні розповіла, що суттєвих змін ні пацієнти, ні медичний персонал у функціонуванні закладу не відчують.

– Для цього лікувального закладу єдине, що зміниться, – це власник. Лікарня перейде у місто як цілісна одиниця, тобто як окремий медичний заклад тільки буде уже не районна лікарня, а клінічна багатопрофільна лікарня Вінницької територіальної громади», – зазначила Галина Якубович.

Після того, як заклад буде передано у власність міської громади, він має переукласти всі договори з НСЗУ. Забезпечення засобами індивідуального захисту та дезінфекторами буде здійснюватися коштом міського бюджету, як і сплата за комунальні послуги та енергоресурси.

«Що стосується гарантій, які дає міська рада, – ніхто не буде скорочений. Всі, хто сьогодні працює в ковідних бригадах, матимуть такі самі муніципальні надбавки, як працівники міських лікарень, що лікують пацієнтів з ковідом. Ми доплачуємо лікарям 15 000 грн, середній медичний персонал отримує 10 000 грн додатково, а молодший – 8 000 грн. Працівники приймальних відділень і лабораторій мають інші надбавки: 5000, 3000 і 1500 відповідно. Для пацієнта теж нічого не зміниться, адже сьогодні законодавством визначено, що пацієнт має право вибрати, де йому лікуватися. Ваші пацієнти залишаться з вами, бо наразі люди часто обирають лікаря, а не заклад», – додала Галина Якубович.

Директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш зазначив, що після передачі лікарні в комунальну власність міста, лікарню буде внесено в існуючі маршрути по наданню екстреної медичної допомоги вже як міський заклад, і надаватиме допомогу усім хто цього буде потребувати. Лікарня залишається в тому форматі, як вона була. Більш детально структуру медичних закладів можна буде бачити після того, як стихне епідемія COVID-19.

Процес перемовин і дискусій про долю Вінницької «райони» поки що триває…

Відео Сергія Хіміча