“Чому у Вінницькій області тарифи за транспортування газу —найвищі? – Таке питання задали мені виборці мого округу.

Перше. Державним регулятором на ринку природного газу є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП, Регулятор). Саме ця Комісія згідно з законом України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», закону України «Про ринок природного газу» та інших законодавчих актів, серед іншого, встановлює тарифи на розподіл природного газу для операторів газорозподільних систем. Рішення приймаються членами комісії та не обговорюються з операторами.

Тарифи значно відрізняються для окремих операторів газорозподільних систем. Але два підприємства з Вінницької області опинились серед лідерів — їхні послуги найдорожчі в країні. Незрозуміло чому саме цим підприємствам Регулятор затвердив такі захмарні тарифи. Адже одним з обов’язків НКРЕКП є забезпечення захисту прав споживачів товарів, послуг у сферах енергетики та комунальних послуг щодо отримання цих товарів і послуг належної якості в достатній кількості за обґрунтованими цінами.

Схоже, споживачі, які муситимуть платити захмарні ціни за послуги з розподілу природного газу не будуть відчувати цього захисту.

Попри те, що Регулятор незалежний у своїй діяльності, він підзвітний Верховній Раді України та має взаємодіяти з Кабінетом Міністрів України та Антимонопольним комітетом України. Тому обіцяю розібратися, чому ціна у Вінницькому регіоні найвища серед усіх регіонів України”.

Каріна МАЄВСЬКА